ЕК одобри защитено географско указание за ямболската гроздова ракия
Пет години след подаването на заявлението, Европейската комисия одобри ново географско указание за български продукт. То се отнася за гроздова ракия от Ямбол.
Ямболската гроздова се произвежда в индустриални мащаби от 30-те години на миналия век. В решението на Европейската комисия е описана като "винена дестилатна спиртна напитка с искрящ, бистър, бледожълт цвят, приятен и доминиращ плодов аромат, хармоничен, мек вкус с изразен гроздов послевкус. Лимитирани серии от напитката отлежават в дъбови бъчви с вместимост до 1 000 литра минимум 6 месеца." Прави се от бели и червени сортове грозде и има минимум 40 процента алкохолно съдържание. За да носи географското указание, ракията трябва да е произведена в област Ямбол и части на Бургаска област.
За дестилиране се допускат белите сортове Рикат, Болгар, Червен мискет, Димят, Шардоне и Совиньон блан и други, а от червените – Мерло, Каберне совиньон, Памид, Сира и Каберне фран.
Заявлението за регистрация беше подадено през 2014 година, а през ноември 2018-та то беше публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз. С влизането в сила на географското указание, българският продукт ще се присъедини към повече от 235 подобни указания, събрани в специалната база данни, в която фигурират вина и алкохолни напитки. Нашата страна е представена с над 50 вина и 12 видa ракия.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ