Петък, 10 Април 2020

България се нуждае от разумна политика в биопроизводството

  Д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация Биоселена
Преглеждания: 3753 | Коментари: 0 | Добавено: 30/10/2019 | 16:15 |
България се нуждае от разумна политика в биопроизводството

agro_header_news_520

 - Г-н Апостолов, може ли да кажем, че биоземеделието е начин за опазване на почвеното плодородие?

Биоземеделието е не само начин за опазване, но и начин за повишаване на почвеното плодородие в дългосрочен план. Конвенционалното земеделие в момента е най-хищническо по отношение на земята и почвените ресурси.

 - По какъв начин биоземеделието може да смекчи климатичните промени?

Правихме проучване на ниво ферма и се оказа, че средствата за растителна защита, които се икономисват само от едно землище, ако се мине към биопроизводство, се равняват на превози с камиони. Елиминирането на пестицидите има огромен принос върху климата и това е първата голяма стъпка за опазване на околната среда. Методите, които се прилагат при биологичното земеделие, са естествени и проверени от хилядолетия. Конвенционалното земеделие е сочено като един от най-големите фактори за климатичните промени.

 - Това означава ли, че биопроизводителите трябва да получават по-солидна подкрепа, защото с дейността си щадят околната среда?

Трябва да вземем пример от водещи държави в тази област. Като една Франция, която успя да догони Италия и Испания с традиции в това производство, където има много големи сертифицирани площи. Във Франция с една разумна политика успяха устойчиво да създадат стабилно биопроизводство. Това, което се произвежда в биофермите им, достига до потребителите чрез ученически столове, заведения за хранене и така насърчават местното производство. Така че, устойчивото развитие на биохраните във Франция е за пример. Франция работи много умно, устойчиво с местна консумация, с включване на децата да търсят тези продукти още от малки. Истински разумна политика и ние трябва да търсим нещо подобно.

 - Тази политика как да е обвързана с финансирането?

Проблемът не е във финансирането, а в изтичането на парите. Ние имаме опит и с положителните страни, и с отрицателните, оттук нататък следват много разумни политики, които би трябвало да се финансират по някакъв начин. В училищата, например, искахме да се вкарат биопродукти от местни производители. Има регламент, който говори за „зелени“ обществени поръчки, където предимство имат регионалните продукти.

 - По какъв начин биопроизводителите трябва да бъдат стимулирани?

Трябва да се приложи комплекс от мерки, няма универсално решение. Другото важно е потребителите да се образоват. Голяма част от хората не знаят какво е биопродукт и как да го разпознават. Обучението може да се провежда в различни телевизионни предавания и държавата също да подпомага това.

 - Може ли биоземеделието да помогне за развитието на селския туризъм?

Разбира се. Добри примери имаме много. Чрез храната могат да се промотират различни туристически обекти.

- Ще имаме ли организации на биопроизводителите, как трябва да бъдат подкрепяни?

За момента все още нямаме, но е въпрос на време да се появят. Според мен е нужно разбиране и гъвкавост по отношение на мярката, където ще са разписани съответните критерии. И най-вече да има стимули биопроизводителите да виждат полза от участие в такава група. Моето разбиране е те да си помагат при продажбите. Най-вероятно ще се появят кооперативни биомагазини или малки преработвателни предприятия, където да преработват продукцията на няколко фермери.

 - На какво се дължи огромният растеж на регистрираните биопроизводители?

На пари! На субсидиите основно! Пари има за биоземеделие. Проблемът е, че във втория програмен период се стигна до ситуацията, в която парите свършиха и много хора останаха излъгани, пък и не се знае дали ще продължат сертификацията за следващия програмен период и дали въобще ще останат в системата. Парите изиграха много важна роля да се увеличи бройката, да се създаде една критична маса, която от държавата зависи как ще я управлява. Тези 6 000 души, ако към тях се подходи разумно и ако им се осигури финансиране в следващите 5 години, така че да не изчезнат парите при първите 100, а да има пари за всички, според мен могат да се постигнат чудеса. Моите прогнози са, че в следващия програмен период биопроизводителите ще намалеят с около 1000 души, но няма да е фатално.

 - Как може потребителят да е сигурен, че на 100% това, което се предлага на биощанда, е наистина био?

Когато потребителят види логото, той трябва да знае какво означава това лого и какво стои зад него. Да знае, че при производството на продукта не са използвани генно модифицирани организми, ако е сирене, то маята, която е използвана в него, не е продукт на генно модифицирани гъбички. Това са все неща, които ако се обяснят, хората започват да разбират защо е по-скъпо. Никога не е имало такава образователна кампания в България.

Логото да бъде сложено на продукти, които не са био, е почти невъзможно. Имаше подобни опити преди десетина години, но с Асоциация Активни Потребители за няколко месеца прекратихме тази практика. По-скоро имаше подвеждаща информация. Кръстили си фирмата ЕКО нещо си, а това е забранено в регламента на всички езици в ЕС. Еко, био и органика на етикета е забранено да се използва, ако няма сертификат. Това също много хора не го знаят, дори и фирми, произвеждащи храни не го знаят. Достатъчно е логото да се види и да се разбере, че продуктът е био. Ако се вгледате в етикета, там трябва да има номер на сертифициращата организация или името. По кодовия номер всеки, който иска, може да провери в регистъра. Всичко, свързано с храните, трябва да е максимално прозрачно.


Етикети: | биопроизводители | ОСП | Стоилко Апостолов | CAP | биоземеделие | почвено плодородие
Категория: Биоземеделие

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Биоземеделие:

13/03/2020
Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят по схемите „Училищ...
04/03/2020
Без евросредства стъпките за развитие щяха да са много по-бавни...
02/03/2020 28.50 мин.
| ВИДЕО | Агрофорум: Ще успеем ли да рестартираме системата ...
26/02/2020
Биоземеделието в България – решения и предизвикателства...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...