Вторник, 26 Януари 2021

Загуба на гори означава негативно влияние върху климата

  Добромир Добринов, старши експерт във WWF България
Преглеждания: 10872 | Коментари: 0 | Добавено: 21/11/2019 | 13:23 |
Загуба на гори означава негативно влияние върху климата

- Г-н Добринов, горите, като природен ресурс, защо са толкова важни за екосистемите и за цялото общество?

Близо една трета от територията на страната ни е заета от гори. Те имат роля за чистотата на въздуха и питейната вода, предпазват от ерозия, осигуряват ценна суровина за индустрията, дом са за значителна част от националното биологично разнообразие.

 - Какво е състоянието им и изпълняват ли предназначението си?

Зависи от гледната точка, от аспекта на техните функции. Като площ те се развиват доста добре, тенденцията с всяка изминала година е положителна. По отношение качеството – възрастта спада, нямаме достатъчно стари и девствени гори.

Като дървесина те осигуряват достатъчно ресурс за промишлеността, по отношение на биологичното разнообразие съществува конфликт между дърводобив и опазване на околната среда, който е най-силен и това може би е един от най-важните аспекти, върху който работи WWF като организация. Това, което се опитваме да направим чрез становища до компетентните органи, е промяна на законодателството, проверки за незаконна сеч, с която да гарантираме биологичното разнообразие в горите. Голяма част от нарушенията, освен че носят финансови загуби на бюджета, имат негативен ефект върху околната среда.

От 2007 г. като държава членка на ЕС имаме стриктни ангажименти по отношение на биологичното разнообразие и горите са тясно свързани с това. Горите имат голям принос в производството на кислород и поглъщане на вредните емисии. Поради климатичните ни дадености процентът на отделяния кислород е в добри граници. Загуби на гори означава негативно влияние върху климата, ерозия, свлачища, замърсяване на питейни води.

 - Какъв друг натиск има върху горите като въздействие?

Това са пожари, в повечето случаи умишлени, както и каламитети с корояди поради залесяване с неподходящи месторастения и сега берем плодовете на недобрата лесовъдна визия през онези години. Незаконните сечи са огромен проблем. От доклада ни през 2017 г. е видно, че близо една четвърт от добитата дървесина е незаконно добита. 

 - Какви са европейските политики, които помагат за опазването на горите?

Европа няма единна директива по отношение на горите. Всяка държава сама си приема вътрешни правила. Това донякъде е проблем. Европа в последните години се опитва да наложи някакъв стандарт за горските ресурси. Съществува регламент, но той няма силен ефект върху начина, по който се ползват нашите гори. Той е свързан с добива, вноса и износа на легална дървесина, преминаваща през границите на европейския пазар. Иначе проблемът за опазване на горите се засяга в доста европейски документи и стратегията за опазване на биологичното разнообразие. Разбираме, че се готви общо законодателство, но не е сигурно как ще протече процесът и аз като експерт мога да кажа, че това е една много сериозна слабост. Не може да се гарантира едно устойчиво ползване на ниво ЕС. Отпреди година при министъра на МЗХГ стои наше предложение за приемане на горски екологични мерки и въпреки призивите ни, няма приети такива специализирани мерки до този момент, вкл. и предложение за промяна на законовата рамка. Идеята на тези мерки е да поощряват допълнителни по- екологични подходи, които да влязат в следващия програмен период на ОСП. Искаме регламентирани периоди на сеч заради опазване на биологичното разнообразие, собственици и ползватели на по-малки площи да получават стимули, да се увеличи буферът за забрана на сечи около водоизточници и т.н. 

 - Какви трябва да са политиките на Европа за опазване на горите с цел смекчаване промените в климата?

Аз лично виждам един конфликт в политиките на европейско ниво. Въпросът, който нас ни притеснява, от една страна е засилен поглед за ролята на горите и в следващия момент - производство на горска биомаса се поставя също като приоритет. За нас е нелогично. Тук наистина въпросът ще е за някакъв баланс и се опасявам да не се стигне до момент горите да се секат умишлено, за да се създава ресурс за горска биомаса. Според нас използване на горите за биомаса не е правилно.

 - Трябват ли повече европейски средства за залесяване?

В България има доста лесовъдна наука за управление на горите. За разлика от други държави, където са загубили част от ценните си гори, при нас това не се е случило, нашите гори се стопанисват и управляват добре. Това е плод на много специалисти в продължение на години и може да кажем, че лесовъдните системи, които се прилагат, са на много високо ниво. Просто трябва да запазим тенденциите за едно разумно, качествено и устойчиво ползване. Проблемът е в някои слабости в законодателството.

 - Работите ли по проекти, свързани с горите и по какъв начин дейностите на природозащитните организации допълват българските и европейските политики за опазване на горите?

Специално за WWF България горското направление е един от обхватите, по които работим. На световно ниво WWF подкрепя стандарт за устойчиво и отговорно ползване на горите. България е първата Балканска страна с приет национален стандарт, одобрен от международната организация FSC и всичко това беше организирано от WWF. В момента има проекти, с които подпомагаме горски стопанства, които искатда бъдат сертифицирани, чрез експертна помощ. 

 - Какви са ползите от прилагането на този стандарт?

FSC стандартът въвежда на едно по-високо ниво на управление по отношение екологичните, социалните и икономическите функции на горите. Почти на 100% държавните гори са заявили желание за стандарта. Върви засилен процент на сертификация. FSC е световен стандарт и все повече се търси дървесина, която е сертифицирана по схема, което дава възможност на държавните горски стопанства да изнасят законна дървесина. Сертификатът се подновява на всеки 5 години, провеждат се одити и силен контрол.

WWF България работи върху девствените стари гори, такива, които са във фаза на старост. Такива гори има в Натура 2000 и те са изключени от сеч. Те са между 8 и 10% от всички държавни горски територии. В България около 110 хил. хектара са обявени за гори във фаза на старост.


Етикети: | WWF | България | стари гори | стандарт | екосистеми | дървесина | залесяване | природни ресурси
Категория: Гори

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Гори:

24/01/2021 10.00 мин.
| ВИДЕО | Агротема - видео: ЮЗДП с нова система за контрол на дървесината, автор: Данаил Андреев...
23/11/2020
250 дръвчета засадиха в Тракийски университет – Стара Загора...
10/11/2020 4.45 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс - ВИДЕО: Растат случаите на незаконна сеч във Великотърновско, автор: Ана Ми...
09/11/2020
Растат случаите на незаконна сеч във Великотърновско ...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Вестник Земеделска техника
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...