Вторник, 07 Юли 2020

Биологичното земеделие в България: Ще успеем ли да рестартираме системата

  Шестото издание на конференцията се организира със специалната подкрепа на Посолството на Нидерландия в България
Преглеждания: 1557 | Коментари: 0 | Добавено: 27/01/2020 | 16:31 |
Биологичното земеделие в България: Ще успеем ли да рестартираме системата

agro_header_news_520

Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите, Българска Асоциация БИОПРОДУКТИ и АГРО ТВ организират международна конференция, посветена на успехите и проблемите на българското биоземеделие:  20 февруари 2020 г., гр. Пловдив, по време на Международното селскостопанско изложение АГРА 2020!

Шестото издание на конференцията се организира със специалната подкрепа на Посолството на Нидерландия в България.

Изминалата 2019 година беше много интензивна година за българския БИО сектор: започна с протести на био производителите; последваха кадрови промени в Министерството; променена беше нормативната база, беше публикуван Национален план за действие за развитие на биоземеделието до 2027 година и завърши с одит от Европейската комисия. След няколко поредни години на липса на средства за подпомагане на биопроизводствотqо от 2020 година се очаква да бъде отворен нов прием за подпомагане на биопроизводители с допълнителни условия и ограничения. В същото време Европейската комисия подготви и прие нов регламент за биологичното производство, който влиза в сила на 1 януари 2021 год. Екипи от учени заедно с бизнеса и с финансиране от ЕК търсят решения за „спорните“ практики и вложения в биопроизводството – например използването на медни препарати за растителна защита, използването на нитрати и нитрити при производството на колбаси и др.

На конференцията ще бъдат обсъждани новостите в законодателството и правилата за подпомагане на българските биопроизводители, както и последните резултати от научни изпитвания в биоферми. Специално внимание ще бъде отделено на „историята на успеха“ на най-добрите български биомарки.

По време на конференцията ще бъде представен проектът „ОСП – от полза за всички нас“, изпълняван от АГРО ТВ в партньорство с www.agro.bg и списание АгроКомпас и с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Предвижда се информация и дискусии по подкрепата, която биопроизводителите получават по линия на ОСП, добри практики, нови продукти и възмож- ности за реализация на продукцията. В рамките на събитието е предвидена и дегустация на биопродукти.

Нидерландия, която има водещи роля в света в аграрните технологии, включително и в биоземеделието, е страната-гост на конференцията тази година. Нидерландските биопроизводители са единствените в Европейския съюз, които не получават подпомагане на площ за биопроизводство. Как са го постигнали? Ще разберете от специални лектори.

Конференцията е насочена към фермери, производители и дистрибутори на биохрани, специалисти, учени и доставчици на материали, семена, техника и оборудване, финансови услуги и подпомагане, експерти от държавните институции и общините.

Предварителна регистрация за събитието ще бъде възможна от 20 януари до 20 февруари 2020 г. на headoffi ce@bioselena.com.


Етикети: | ПРСР | биоземеделие | ОСП | БИОСЕЛЕНА | Агра | АгроТВ | АгроБГ
Категория: Биоземеделие

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Биоземеделие:

20/06/2020 05.13 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс - видео: Отражение на коронавируса върху биологичното производство , автор: ...
15/06/2020
Как се осъществява контролът на фермерските пазари...
06/06/2020 10.01 мин.
| ВИДЕО | Агротема - видео: ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР В ЧЕТИРИ СЪБОТИ ПРЕД ХРАНИТЕЛНА ВЕРИГА, автор: Данаил ...
05/06/2020
ДФЗ призовава биопроизводителите да се регистрират и отправят запитвания през СЕУ...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...