Събота, 30 Май 2020

Министър Танева: 175 млн. евро се пренасочват към няколко мерки по ПРСР за подкрепа на земеделските производители

  Oчаква се финализиране на допълнителна подкрепа за земеделските производители
Преглеждания: 8253 | Коментари: 0 | Добавено: 30/04/2020 | 16:31 |
Министър Танева: 175 млн. евро се пренасочват към няколко мерки по ПРСР за подкрепа на земеделските производители

agro_header_news_520

175 млн. евро се пренасочват към няколко мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. за подкрепа на земеделските производители. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет, след среща при премиера Бойко Борисов с вицепремиера Красимир Каракачанов и земеделския производител Красимир Кумчев. Тя допълни, че възможността за това е благодарение на одобрената 6-та нотификация на Програмата от Европейската комисия. Министър Танева припомни, че страната ни е инициирала промяната в обхвата на ПРСР през есента на 2019 г. 40 млн. евро от тези средства са по мярка 11 „Биологично производство“.

„Това е наш ангажимент за подкрепа на сектора , който сме поемали и изпълнихме. Приемът по мярката вече е отворен и производителите могат да заявяват площи, животни и пчелни семейства. По нея могат да кандидатстват и изцяло нови биологични производители, както и такива, които са на 5-тата година на заявяване. Те могат да заявят за още една година за подпомагане“, уточни земеделският министър.

Десислава Танева подчерта, че благодарение на одобрената нотификация в следващите две седмици предстои отварянето на прием по мярка 5 „Възстановяване на потенциала за селскостопанска продукция, претърпял щети в резултат на природни бедствия и катастрофични събития, и въвеждане на подходящи превантивни мерки“. „С нея ще бъде подкрепен сектор „Животновъдство“, предвид епизоотиите и повишаване на биосигурността в стопанствата. Предстои прием и по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, която е за подкрепа отново животновъдите“, каза още Десислава Танева. Тя допълни, че с част от прехвърлените средства се даде възможност за обявяване на целеви прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Той е насочен изцяло към подпомагане на малки стопанства с цел повишаване на биосигурността в стопанствата.

Министър Танева съобщи, че се очаква и финализиране на допълнителна подкрепа за земеделските производители.

„Това ще стане с решение на ЕК по нашето предложение за създаване и възможност за програмиране на хоризонтална мярка COVID-19 в обхвата на ПРСР 2014-2020 г.“, каза още тя. По  предложение на земеделския производител Красимир Кумчев разпределението на помощта за зеленчукопроизводителите ще бъде по критерии на дохода, който стопаните ще докажат като реализирана продукция. „Надяваме се през месец май да приключи комуникацията на ниво ЕК и да преминем всички процедури, които се изискват за прилагането й“, допълни още тя.

Земеделският министър съобщи още, че от днес стопаните могат да заявяват площи, ако те попадат  в новия обхват на необлагодетелствaните райони.

„Това са 60 землища, включени в НРЗ, в 11 области на страната в обхвата на директни плащания 2020. От тези 60 землища, 57 отпаднаха при дефинирането на необлагодетелствaните райони по мярка 13.2. Освен това, 3644 земеделски стопани които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствaни райони по мярка 13.2, които отпаднаха с предефинирането, те ще получат отново компенсаторно плащане в размер на   25 евро за хектар, без ограниченията, които бяха за нивата на плащане според размера на декарите. Добрата новина е , че ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1 + 1 година, по инициатива на България“, допълни още тя.

Министър Танева каза още, че България успя и с още една инициатива в ЕП, касаеща по-голям брой земеделски производители в сектор „Тютюн“ и „Животновъдство“ да получат преходна национална помощ и през следващите 1 + 1 година. Тя допълни, че се очаква до месец юни да бъдат финализирани тези предложения на страната, с които ще бъде подпомогнат сектор „Земеделие“. Тези предложения бяха инициирани от България в края на миналата година и в рамките на 6 месеца събраха нужната подкрепа.

Земеделският министър уточни, че се предвижда и нова мярка за подкрепа на гроздопроизводителите за бране на зелено, с определена ставка на декар. „България е сред най-слабо засегнатите държави от пандемията COVID-19. Практиките за успешното справяне на страната за известни в цяла Европа. Управители и собственици на различни винарски изби в страната смятат, че това е и основната причина някой от тях двукратно да увеличат износа си за западно европейския пазар. Надявам се повече производители да имат тази възможност и ние да приключим една успешна кампания за реколта 2020“, каза още Десислава Танева.

Относно приетото Постановление на МС за продажба на продукция на местни регионални производители в търговските вериги, министър Танева уточни, че срокът му за изпълнение е 14 дни.

„Ние ще дадем още 14 дни и очакваме в края на месец май каналът да заработи ефективно“, допълни още тя. По думите й, по текста за млечните продукти от Постановлението, касаещ веригите, тече комуникация за  редакцията му за начин, по който да се постигне търсения ефект, а именно да защитим производителите на краве сурово мляко. Десислава Танева посочи, че млечната криза в Европа вече е факт и трябва да се положат максимално усилия за съхраняване на производителите, защото възстановяването на това производство не е по силите на малките и средните фермери.

„Правим всичко възможно за максимален достъп на производителите до всички възможни канали на предлагане на продукцията до българския потребител. Надявам се, че тези контакти и взаимоотношения ще бъдат дългосрочни. Безспорно и земеделските производители ще осъзнаят необходимостта от сдружаване и инвестиции в първичната обработка, за да могат да отговорят на изискванията“, категорична бе министър Танева.


Етикети: | Десислава Танева | земделие | подкрепа | ОСП | ПРСР | фермери
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

29/05/2020
Европейската комисия одобри предложението на България за седмо изменение на ПРСР 2014-202...
29/05/2020 15.03 мин.
| ВИДЕО | Националната служба за съвети в земеделието – с важна роля при обучението и консултира...
29/05/2020 мин.
| ВИДЕО | Какво е фино полагане на семената в почвата, с изключителна прецизност ...
28/05/2020 10.28 мин.
| ВИДЕО | Агротема: Амбициозните стратегии на ЕК – «От фермата до трапезата» и за опазване на био...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...