Петък, 04 Декември 2020

МЗХГ представи на бранша списък с добри земеделски практики щадящи околната среда

  В областта на животновъдството е необходимо въвеждане на високи стандарти за хуманно отношение към животните
Преглеждания: 2619 | Коментари: 0 | Добавено: 15/07/2020 | 19:07 |
МЗХГ представи на бранша списък с добри земеделски практики щадящи околната среда

 

                        agro_header_news_520

Министерство на земеделието, храните и горите представи на земеделския бранш проект на зелените практики в контекста на зелената архитектура на Общата селскостопанска политика“. Публичният дебат е свързан с грижите за околната среда и климата, както и смекчаване влиянието на селското стопанство върху тях.

По инициатива на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, Координационното звено за Новата ОСП разработи списък на добрите земеделски практики за околната среда.

В селскостопанската политика на ЕС след 2023 г. се предвижда в рамките на директните плащания да бъдат разработени доброволни за земеделските стопани еко-схеми, които ще бъдат под формата на плащане на база хектар или животинска единица. Те следва да надграждат задължителните изисквания, предвидени в системата на предварителни условия (познати като изисквания за кръстосано съответствие). Плащането по еко-схемите ще възнаграждава онези стопани, които извършват селскостопански практики, благоприятни за околната среда и климата или като компенсация за въвеждането на тези практики. В тази връзка списъкът представен от МЗХГ на представители на бранша ще бъде база за разработване на еко-схемите, както и на мерките в рамките на втори стълб.

В изготвения списък, МЗХГ включва необходимост за запазване структурата на почвата, увеличаване съдържанието на органичен въглерод и устойчива употреба на препарати за растителна защита.

За адресиране на изведените нужди за сектор “Земеделие“, бяха представени практики, които могат да бъдат стимулирани с цел намаляване на парниковите газове, опазване на природните ресурси, и др.  Координационното звено напомни, че изтича срока за представяне на становища по идентифицираните потребности, които са са публикувани за обществено обсъждане до 22 юли на следния линк: https://www.mzh.government.bg/bg/obsha-selskostopanska-politika-2021-2027-g/identificirani-potrebnosti/ .

Бяха представени и системи за управление на стопанството, които включват по-широк набор от взаимосвързани практики, които биха изисквали нова организация на прилаганата система на земеделие в отделното стопанство. Предложи се прилагането на консервационно земеделие, чрез обработки, целящи запазване на почвения ресурс, интегрирано производството на растения и растителни продукти и биологично  производство. Тази система на производство, която напълно изключва използването на синтетични торове, пестициди, растежни регулатори и добавки към храната на животните.

 Важни практики в растениевъдството са изборът и селекцията на подходящи сортове, приспособени към изменения на климата. Обсъдено беше управлението на хранителните вещества и торенето, както и ефективното напояване на културите. Разгледаха се методите за борба с вредителите, болестите по растенията и борбата с ерозията.

Дискусионен акцент бяха управлението на елементите на ландшафта и пасищата и агролесовъдството, както и опазването и възстановяването на биологичното разнообразие.

В областта на животновъдството е необходимо въвеждане на високи стандарти за хуманно отношение към животните, надхвърлящи задължителните стандарти, както и опазване на застрашените от изчезване местни редки породи. Координационното звено представи практики за намаляване на емисии на нитратите във водите, отделени от селскостопански източници и прилагане на стратегии за балансирано хранене. Беше предложен метод за ефективно оползотворяване на биомаса с животински произход.

Друг акцент на срещата бе ролята на сектор „Пчеларство“ за опазване на биоразнообразието. Представиха се добри земеделски практики за сътрудничество между растениевъди и пчелари, в областта на  естествено опрашване, засяване на медоносни растения с цел осигуряване на разнообразна паша, както и практикуването на подвижно пчеларство.

Чрез прилагането на ОСП след 2020 г. се очаква да се осъществи преход към напълно устойчив селскостопански сектор и развитието на жизнеспособни селски райони, осигурявайки сигурни, безопасни и висококачествени храни.

Списъкът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МЗХГ, раздел ОСП 2021-2027. Целта е получаване на становища до 10 август от заинтересованите страни, кои от добрите земеделски практики, представени в списъка, могат да намерят място като мерки в Стратегическия план за подпомагане на сектор селско стопанство в Новия програмен период.

                    


Етикети: | ОСП – от полза за всички нас | земеделие | МЗХГ | CAP |
Категория: Агробизнес и финанси

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Агробизнес и финанси:

04/12/2020 03.33 мин.
| ВИДЕО | Борсова информация на АГРО ТВ - 04.12.2020 г....
04/12/2020 05.13 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс - видео: Стойностите на зърнените култури вървят нагоре, автор: Диана Алекса...
04/12/2020 04.52 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс - видео: Ученици от земеделски гимназии се учат как да правят собствено стоп...
04/12/2020
ПОЗДРАВ ПО СЛУЧАЙ СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК 8 ДЕКЕМВРИ ОТ РЕКТОРА НА ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ Д...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Вестник Земеделска техника
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...