
Испански учени разработиха евтини електронни „езици
Испански учени разработиха евтини електронни „езици“, които измерват гроздовата зрялост чрез анализиране на киселинността и съдържанието на захар в плода. Това информира business-standard.
При сравняване на резултатите от новите електронни „езици“ и традиционните тестове, тези на езиците са почти идентични с резултатите от стандартните тестове, като това потвърждава потребността на новото изобретение и дори спестява време при анализирането на данните. Като преимущество са много по-евтини и малки като това им позволява използването дори и в полеви условия.
В проучването, изследователите от испанския политехнически университет във Валенсия разработили тези „езици“ да измерват зрялостта на осем различни сорта грозде (Макабео, Шардоне, Пино Ноар, Каберне Сувиньон, Шира, Мерло и Bobal) от няколко различни регионални лозета във Валенсия.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ