Петък, 22 Януари 2021

Нека подготвим рапицата за успешно презимуване

  Нашето предложение е CODAFOL MAXIMUS - течен NPK листен тор
Преглеждания: 918 | Коментари: 0 | Добавено: 25/11/2020 | 16:49 |
Нека подготвим рапицата за успешно презимуване

Ниски температури и липса на валежи - това донесе месец ноември на полетата в по-голямата част от страната. За поредна година природата поставя пред изпитание стопаните, решили да отглеждат рапица.

Само при част от рапичните посеви, предимно при тези, засяти в началото на есента, се наблюдава фаза формиране на розетка (5-6 лист) – подходяща фаза за зимуване. Студът и сушата водят до задържане на вегетационните процеси в растенията. 

В тези стресови условия най-доброто, което можете да направите за вашите посеви, е да ги подхраните с комплекс от макроелементи, микроелементи и аминокиселини, които да ускорят вегетацията и да подпомогнат успешното презимуване на растенията. Но приемането на микроелементи през почвата е енергоемък процес, който допълнително изтощава нежните растения. Подадени листно, хранителните вещества се усвояват бързо през листата и подобряват вкореняването.

Нашето предложение е CODAFOL MAXIMUS - течен NPK листен тор, който се абсорбира бързо и има ободряващо, антистресово действие. Съдържащите се в Codafol Maximus аминокиселини и природни стимуланти активират имунната система на растенията и им дават сили да се преборят със стресовите фактори. 

Освен това, Codafol Maximus съдържа комплекс от микроелементи, ключови за развитието на рапицата и обикновено дефицитни в солените почви с високо pH и високо съдържание на натрий - Цинк (Zn), Манган (Mn), Бор (B), Магнезий (Mn). 

ЗАЩО СА ВАЖНИ ТЕЗИ МИКРОЕЛЕМЕНТИ?

Цинк (Zn)

Той е съставна част на над 80 ензимни системи. Важен за развитието на корените и за оптималната вегетация на рапицата. Цинкът оказва пряко или косвено влияние върху фотосинтезата, дишането, биосинтеза на хлорофил и растежните регулатори, фосфорния, азотния и въглехидратния обмен. Торената с цинк рапица се вкоренява по-добре и презимува по-успешно. Недостигът на цинк се влошава при високо рН, почви с високо съдържание на органично вещество, богати на фосфор, високо фосфорно торене, влажни и студени условия.

Бор (B) 

Нуждите на рапицата от бор са много по-големи от тези на зърнените култури. Борът увеличава добива на зърно и масло, необходим е за растежа и добива от рапично семе и масло. Важен е за общото развитие на културата, намаляване на загубите на растения от презимуването, подобрява натрупването на резерви в рапицата за по-добро и по-бързо пролетно развитие, подобрява цъфтежа и прави узряването равномерно. Важна роля играе при изграждането, функциите и здравината на клетъчната стена, делението на клетките, образуването на семената, транспорта на захарите, покълването на полена и опрашването, усвояването и транспорта на калция в растението, синтеза на хормони.

Кухото стъбло и корен са симптоми на недостиг на бор, които трудно се откриват, но могат да са фатални за растението.

Манган (Mn)

Манганът е един от най-важните хранителни елементи за рапицата. Той подобрява общото развитие, намалява загубите на растения по време на презимуването, подпомага натрупването на резерви в растенията, а те подобряват ранното пролетно развитие на културата. Манганът подобрява цъфтежа и равномерното узряване. Необходим е за фотосинтезата, дишането и за усвояването на азота. Важен е за покълването на полена и опрашването, удължаването на корените и устойчивостта на почвени неприятели и патогени. Манганът участва в синтеза и функциите на витамините в растението.

Първоначалните симптоми на липса на манган ще откриете по листата - наблюдава се петниста хлороза.

Магнезий (Mg)

Много важен за успешното развитие и презимуване на рапицата елемент. Намалява загубите на растения от презимуването, подобрява натрупването на резерви в растението, което води до бърз и ускорен пролетен растеж. Подобрява цъфтежа и води до изравнено узряване на шушулките. Увеличава добивът на семена и съдържанието на масло в семената. Участва в синтеза на въглехидратите, мазнините и протеините. Важен за синтеза на аминокиселините и клетъчните протеини. Повишава устойчивостта на растенията на засушаване.

При недостиг на магнезий растенията забавят растежа си, цъфтежът и завръзът на шушулки е слаб, а проява по листата може да се наблюдава под формата на бледожълт цвят.

Подхранените с правилните микроелементи млади растения са по-добре вкоренени, по-здрави, с по-плътни листа с увеличено съдържание на захари в тях. Това води до подобрена зимо- и студоустойчивост на рапицата и създава предпоставка за успешното й презимуване.

Другото ни предложение за таргетиране подхранване с ключови микроелементи във фаза розетка на рапицата, е комбинацията Codamin B-Mo и Магне Рапс S в доза 150 мл/дка.

Codamin B-Mo е течен листен тор с бор и молибден, обогатен с аминокиселини от растителен произход. Освен че коригира дефицитите на бор и молибден в растенията, той подпомага синтеза на протеини, транспорта и усвояването им от клетките, съхранява енергията на растенията, като стимулира устойчивостта им на неблагоприятни условия.


Магне Рапс S е течен листен тор, който осигурява краткосрочно и дългосрочно подхранване с магнезий и сяра. Произведен е със собствени смеси от повърхностно-активни вещества, които дават подобрена устойчивост на дъжд и превъзходна съвместимост при смесване в резервоар. Фините частици осигуряват по-добро покритие на листата и по-голяма площ на поглъщане, водеща до бързо и пълно усвояване на продукта.

Кога рапичните растения страдат от недостиг на сяра?

Най-често при наличието на кисели, леки, песъчливи почви с ниско съдържание на органични вещества, преовлажнени и уплътнени почви с лоша аерация. Ще забележите признаци още в младите растения - листата им стават жълти, с виолетови оттенцъци, растежът им се забавя. В последствие се завиват нагоре. През пролетта се забелязва нарушен цъфтеж и завръз на шушулки, което неминуемо рефлектира върху добива.

Посъветвайте се с нашите агрономи относно най-подходящата схема за подхранване на вашите рапични посеви, в зависимост от състоянието им, типа почва, влагозапасеността и агрометереологичните особености в региона ви. 

Вашият регионален агроном на Булагро ще откриете ТУК или на тел. 0888 00 40 60.

 


Етикети: | Bulagro | CODAFOL MAXIMUS | течен листен тор | NPK | рапица | подхранване | микроелементи | посеви
Категория: Растениевъдство

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Растениевъдство:

21/01/2021
Силната конкуренция в тютюна повлия на изкупните цени...
20/01/2021 03.09 мин.
| ВИДЕО | Борсова информация на Агро ТВ - 20.01.2021г....
20/01/2021 01.40 мин.
| ВИДЕО | ЛОЗАРО-ВИНАРСТВО: Браншът коментира мярката за информиране...
20/01/2021 5.07 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс - ВИДЕО: Изкуствен интелект ще пести пари на лозарите, автор: Камелия Карадо...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Вестник Земеделска техника
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...