
Резитба на плододаващи кайсиеви насаждения
Когато растението достигне периода на пълна производителност, лятната резитба се ограничава в периодичното отстраняване на лакомци, които са израснали върху скелетните и страничните клони, както и в близост до миналогодишните разрези. През май следва внимателно да се разредят плодовете.
Периодът на разреждане е около края на април – началото на май. То се извършва преди костилката да се втвърди.
Разреждането на кайсиите, особено около върховете на клоните, трябва да бъде радикално за да се избегне непоправимото изкривяване на клоните към земята под тежестта на плодовете. Продължавайки разреждането към основата, трябва да направим така, че докато растат плодовете де не се опират един в друг.
Освен това трябва да се премахнат засегнатите от бактериоза и други болести плодове или наранените от насекоми и животни. За предпочитане е да се оставят плодовете, които са разположени странично или върху клоните. Те са по-изложени на слънчевата светлина и следователно ще родят изключително плътни и оцветени плодове с високо съдържание на захар. За препоръчване е да се отстранят всички плодове от слабите клони и от тези без листа. Клончетата без листа обикновено дават дребни плодове.
Лятната работа приключва в края на август – началото на септември.
Ако са спазени всички правила по време на периода на растеж и този на производителност и зелените резитби са извършени както трябва, в този момент би трябвало да има малко неща за рязане. Вероятно ще се наложи да отстраним някой и друг пропуснат преди това вертикално растящ лакомец, да усучем някои клони за да запълним евентуални празни пространства в развитието на короната или да донасочим скелетните клони, в случай че са се изправили.
Какъвто и да е тип подрязване ще стимулира зараждането на лакомци и, следователно, на дървесина.
При зимната резитба на плодоносните дръвчета се отстраняват предимно лакомците и големите клони около върховете на скелета. Сериозността на резитбата зависи от предназначението на продукцията. Сортовете за сушене или за промишлена употреба не се нуждаят от прекомерна резитба, докато предназначените за директна консумация, които не могат да бъдат дребни, безцветни или безвкусни, се изрязват по-сериозно, за да имат възможно най-много слънчева светлина.
За да постигнем изобилни и добре изложени на светлина реколти е необходимо да се обърне особено внимание на летните резитби.
Внимателната резитба в съчетание с рационалното поливане и торене спомага за избягването на множество гъбни инфекции, и най-вече на монилията, която се развива в гъстата растителност.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ