Производството на сусамов тахан в България – традицията се възражда
В някои градове в Южна България, между които Хасково, Харманли и Ивайловград, производството на сусамовата тахан-халва се възражда.
През втората половина на миналия век отглеждането на сусам и производството на сусамов тахан е съсредоточено само в един район на Южна България – Хасковския, с основни центрове Харманли и Ивайловград. Там едногодишното тревисто растение винаги е било неотменна част от ежедневното меню. Ако в други райони на страната, сутрешната филия на децата е била мазана предимно с масло или лютеница, в този край тя е покрита с вкусен сусамов тахан и мед, а в по-бедните времена – мед, забъркан с малко вода и захар. Още за сусама и халвата ще видите в нашия коментар на 2 август след обзора на новините в 18 часа.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ