Къпина – практики за отглеждане
При резитбата по време на растежа се отстраняват евентуално вече далите плод клони и се подбират онези, които ще се разположат на ветрило по редицата от три поддържащи тела.
Резитбата на тези растения предвижда следните действия: първата стъпка е отстраняването на старите клони – тук в основата, отрязва се на нивото на стеблото. Растението е развило три едногодишни клона, добре разположени, следователно резитбата предвижда отстраняването на тези два клона, развили се в следствие на подкастряне, премахването на този клон и подкастрянето при четвъртата пъпка на този вторичен клон, израснал върху централния клон. Също така следва да се премахне този клон, защото е прекалено нисък. Преди да се подкастрят избраните три клона, те трябва да се завържат за трите реда тел в реда. В този случай, за фиксирането им се използва ракита. За да се избегнат премествания и приплъзвания на клоните е необходимо да се направят две или три увивания с ракитата около металната тел. По този начин клонът се фиксира. След това страничните клони се завързват леко под наклон и така се фиксират на предвидените за това телове. След като клоните са фиксирани се пристъпва към тяхното подкастряне, което се прави на разстояние от 15 – 20 сантиметра над точката на фиксиране.
По отношение на торенето следва да се има предвид, че къпината, поради естествения си силен растеж, има нужда от около половината от предвиденото за малината количество минерални торове, а при положение че се използва естествена тор се препоръчва торенето да се извършва през една година. От четвъртата година, растението може да се счита в режим на пълна производителност. На този етап резитбата предвижда сериозни интервенции.
Поради силния си растеж, къпината се нуждае от една или две зелени резитби в зависимост от сорта.
Те следва да разредят клоните в основата на растението, като на всяко растение се оставят четири или пет, не повече, и също така тази резитба има за задача да отстрани предивременните клончета, които възпрепятстват събирането на реколтата, засенчват плодовете и пречат на правилното им узряване.
С резитбата трябва да се отстранят излишните, развили се в областта на стеблото клони. Също така предивременните клончета, които са израснали върху основните клони през годината се разреждат.
Зелената резитба се извършва 15 – 20 дни преди началото на беритбата. Това се прави поради простата причина, че подрязването на някои от клоните спира растежа на растението.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ