Как да разберем какви ще са плодовете още в периода на цъфтеж на прасковата
Прасковата е дърво със среден растеж и много широка коренова система дълбока 30-60 сантиметра. Пъпките, намиращи се в основата на листата се разделят на листни – тесни и заострени – и цветни, които имат цилиндрична и закръглена форма. Могат да бъдат единични, двойни, тройни и рядко четворни. Единичните пъпки са листни или цветни. При двойните едната е листна, а другата цветна, докато при тройните – централната е листна, а двете странични цветни. Прасковата има растителни клони, които са покрити предимно с листни пъпки, и смесени клони, покрити както с листни, така и с цветни пъпки.
Цветовете, които се състоят от 5 листенца са два вида: розоцветни и камбанкови. Първият тип има големи, светло розови листенца, докато тези на втория са по-малки, прегънати навътре и са с тъмно розов цвят. Почти всички сортове са самооплождащи се. При нашите географски ширини цъфтежът обикновено е през месец март, когато все още не са се появили листа.
В периода на цъфтеж, наблюдавайки чашката на цветовете, е възможно да се определят две от характеристиките на бъдещите плодове. Първата, дали прасковите ще бъдат жълти или бели, а втората дали става дума за нектарина или за мъхеста праскова.
Ако цветът на отворената чашка е силно жълт, ще се роди плод с жълто месо, ако обаче цветът е жълто-зеленикав, ще получим плод с бяло месо; също така, ако завръзът е гладък ще се роди нектарина, докато ако е космат ще се получи мъхеста праскова.
Листата са овално издължени, гладки с назъбени контури и в основата си имат подобни на боб израстъци, които са изключително важни за предпазването им от мана.
Плодовете може да имат гладка или мъхеста люспа, кръгла, яйцевидна или сплесната форма, жълто или бяло месо.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ