
Животновъдите в Швеция ползват най-малко антибиотици
Животновъдите в Швеция използват най-малко антибиотици при производството на хранителни продукти сочи проучване на Европейската агенция по лекарствата обхващащо 25 европейски държави.
Според доклада, производителите в Швеция използват 13.6 милиграма антибиотици за килограм месо – това е по-малко от колкото всяка друга европейска страна, като на второ място се нарежда Финландия с 24мг/кг.
Според Европейската агенция за безопасност по храните използването на антибиотици при отглеждането на животни дава условия за развиване на микроорганизми и инфекциозни болести резистентни към иначе ефективното им лечение с антибиотици.
От Норвежкия здравен институт също съобщават, че минимализирането на приложение на антибиотици при отглеждането на животни, може да допринесе за подобряване на здравното състояние на хората, както в тяхната страна, така и в световен мащаб.
В голяма част от европейските страни, над 50% от бактериите, като стафилококус ауреус, са изградили резистентност към най-често използваните препарати.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ