Птицевъдите в България използват много успешно програмите на Европейския съюз
Проблемите, свързани с българското птицевъдство и преработвателната промишленост обсъждаха 100 участници в 36-тата Международна научна конференция с изложение, която се проведе в Стара Загора. Основен организатор бе Съюзът на птицевъдите.
През годините основните проблеми, с които се сблъсква браншът се променят във връзка с технологиите на храненето, отглеждането и генетиката на птиците както и хуманното отношение към тях
В това отношение птицевъдите са използвали много успешно програмите на Европейския съюз.
99% от птицевъдите са получили европомощи и субсидии. Не са получили само тези, които не са пожелали. Важно е да се отбележи, че България е една от малкото страни в света, в която птиците не се хранят с трупно брашно.
От браншовия съюз категорично опровергават съмненията за използване на хормони и много антибиотици при отглеждането на пилетата.
Важното е да се отбележи, че при отглеждането на птици в България много широко е застъпено прилагането на ваксини, включително и за салмонела.
С високото си качество и сравнително стабилната цена, пилешкото месо и продукти остават едни от най-предпочитаните за българската трапеза. От бранша отчитат постоянно ниво на потребление и не очакват повишаване на цените на този етап. По отношение на износа най-високото постижение е фактът, че България е на второ място след Франция по производство на патешки втлъстен черен дроб, предназначен основно за външния пазар.
Повече ще научите в предаването Агротема на 9 октомври след новините в 18:00 часа по телевизия Агро ТВ.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ