
Цената на месото ще расте до 2019 г.
Очаква се запазване и доста слаба положителна тенденция при производството на говеждо и агнешко месо до 2019 година. По-силен ръст ще има при свинското и птичето месо. Това стана ясно от анализ на Института по аграрна кономика. Най-големият проблем пред сектор месо е ниската производителност. В месния сектор не се очакват сътресения в цената на едро. Предвижданията са до 2019 година да има спад, като при агнешкото, свинското и пилешкото очакванията са за ръст в следващите години. Оказва се, че само 10% от българското агнешко може да се закупи от магазинната мрежа. Останалите 90% заемат свободния пазар, тоест директна продажба от фермера на клиента. Но предвид неработещата наредба, регламентираща директните продажби, то може да се каже, че продажбите на агнешкото месо са изцяло в сивия сектор.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ