Холандски фермер успя да отгледа зеленчуци при условия на засоляване
Един от многото странични ефекти на глобалното затопляне е повишаването на морското равнище, което според учените може да повиши нивото на соленост на сладководни резерви.
Засоляването намалява обработваемите земи в света от 1 до 2% на година, според Организацията по прехрана и земеделие на ООН.
Тъй като солената вода не може да се използва за напояване на земеделски култури голяма част от земеделските земи са заплашени от унищожаване.
Но ферма в Холандия успя да отгледа здрави и вкусни зеленчуци в почва напоявана със солена вода, съобщава Voice of America.
При съвместна работа с учени от Свободния университет в Амстердам, Van Rijsselberghe и неговият екип са разделили фермата на няколко експериментални парцела. Чрез система за напояване, прясна вода и морска вода се смесват в специално изграден разпределителен център, където компютър контролира подаването на водата с осем различни степени на соленост.
Многобройни сензори непрекъснато контролират солеността на почвата и влагата. По думите на фермера, въпреки по-малкия си размер добиви са получени от почти всички парцели с различни нива на засоляване.
Според Marc Van Rijsselberghe съдържанието на захари в плодовете е по-високо от нормалното, което обуслява по-добрия вкус.
До този момент във фермата успешно са отгледани моркови, зеле, лук и цвекло, като най-толерантни на солена вода се оказват картофите. Marc Van Rijsselberghe е изпратил в Пакистан за масово производство четири сорта толерантни на засоляване картофи.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ