Българската хранителна банка спаси 260 тона храна през 2013-та година
– Каква е дейността на Българската хранителна банка?
– Българската хранителна банка работи с цел да осигурява хранително подпомагане като спасява годна за консумация храна, която би била унищожена.
– На какви изисквания трябва да отговаря храната, за да бъде годна?
– Храната все още трябва да е в срок на годност, макар и вече с много кратък живот. Тя трябва да бъде гарантирана като безопасност и качество със съответните документи. За нас тази храна е важна, защото за търговеца и производителя вече е невъзможно да я продаде, но пък ние виждаме смисъл в това с нашите усилия тя да стигне до хора, които се нуждаят от хранително подпомагане.
– Колко човека работят в Българската хранителна банка?
– Ние сме много малък екип. Хранителната банка съществува от 3 години като регистрирана неправителствена организация и на този етап работим 4-ма платени служители. Гръбнакът, обаче, на нашата организация са нашите доброволци. За последните 2 години, през които развиваме оперативна дейност, са ни подкрепили над 660 човека. Те са споделяли своите знания, време, участвали са във физически дейности, свързани със сортиране на храна, подготовка на пакети и др.
– Как наричате доброволците на организацията?
– Наричаме нашите доброволци Робин Фууд (Robin Food)- съвременният Робин Худ на храната. Това са хората, които ни помагат при спасяването на храна и правят възможно тя да достигне до онези, които не разполагат с нея и не могат да си я осигурят, защото са във временно затруднение да си купуват храна или хронически гладуват. Робин Фууд наричаме нашата „армия“, за да може да става все по-голяма. Дори на нашите доброволци, когато се включват в наши дейности, ние изразяваме признателност като им връчваме значка, за да ги приобщим към общността на съвременния Робин Худ.
– Имате ли данни колко са гладуващите хора в момента?
– Ние приемаме, че всички хора в България, за които официалната статистика посочва, че живеят под прага на бедност, се лишават от храна и имат нужда от такъв тип подкрепа. Те са около милион и половина. Наши изследвания посочват, че когато човек живее с доход под 319 лв., какъвто е официалният статистически праг на бедност, първото нещо, от което той се лишава е това да си осигури комфорт в дома- не плаща сметки за ток или отопление. На второ място той се лишава от храна- балансирана и здравословна. Закупува само основни хранителни продукти, а понякога дори пропуска хранения, защото не може да си осигури достатъчно храна.
– Какво количество храна успяхте да съберете през 2013-та година? Каква е прогнозата Ви за 2014-та година?
– Миналата година спасихме над 260 тона храна. Ръстът на нашата дейсност и повечето подкрепа, която успяваме да мобилизираме през тази година ме карат да мисля, че надхвърлим това количество. До момента имаме над 220 тона събрана храна.
Интервю на Светлозара Димитрова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ