
Българската хранителна банка спаси 260 тона храна през 2013-та година
– Каква е дейността на Българската хранителна банка?
– Българската хранителна банка работи с цел да осигурява хранително подпомагане като спасява годна за консумация храна, която би била унищожена.
– На какви изисквания трябва да отговаря храната, за да бъде годна?
– Храната все още трябва да е в срок на годност, макар и вече с много кратък живот. Тя трябва да бъде гарантирана като безопасност и качество със съответните документи. За нас тази храна е важна, защото за търговеца и производителя вече е невъзможно да я продаде, но пък ние виждаме смисъл в това с нашите усилия тя да стигне до хора, които се нуждаят от хранително подпомагане.
– Колко човека работят в Българската хранителна банка?
– Ние сме много малък екип. Хранителната банка съществува от 3 години като регистрирана неправителствена организация и на този етап работим 4-ма платени служители. Гръбнакът, обаче, на нашата организация са нашите доброволци. За последните 2 години, през които развиваме оперативна дейност, са ни подкрепили над 660 човека. Те са споделяли своите знания, време, участвали са във физически дейности, свързани със сортиране на храна, подготовка на пакети и др.
– Как наричате доброволците на организацията?
– Наричаме нашите доброволци Робин Фууд (Robin Food)- съвременният Робин Худ на храната. Това са хората, които ни помагат при спасяването на храна и правят възможно тя да достигне до онези, които не разполагат с нея и не могат да си я осигурят, защото са във временно затруднение да си купуват храна или хронически гладуват. Робин Фууд наричаме нашата „армия“, за да може да става все по-голяма. Дори на нашите доброволци, когато се включват в наши дейности, ние изразяваме признателност като им връчваме значка, за да ги приобщим към общността на съвременния Робин Худ.
– Имате ли данни колко са гладуващите хора в момента?
– Ние приемаме, че всички хора в България, за които официалната статистика посочва, че живеят под прага на бедност, се лишават от храна и имат нужда от такъв тип подкрепа. Те са около милион и половина. Наши изследвания посочват, че когато човек живее с доход под 319 лв., какъвто е официалният статистически праг на бедност, първото нещо, от което той се лишава е това да си осигури комфорт в дома- не плаща сметки за ток или отопление. На второ място той се лишава от храна- балансирана и здравословна. Закупува само основни хранителни продукти, а понякога дори пропуска хранения, защото не може да си осигури достатъчно храна.
– Какво количество храна успяхте да съберете през 2013-та година? Каква е прогнозата Ви за 2014-та година?
– Миналата година спасихме над 260 тона храна. Ръстът на нашата дейсност и повечето подкрепа, която успяваме да мобилизираме през тази година ме карат да мисля, че надхвърлим това количество. До момента имаме над 220 тона събрана храна.
Интервю на Светлозара Димитрова