Един от проблемите в хранителната промишленост е прекаленото регулиране
– Д-р Чамова, на кое място се нарежда хранително-вкусова промишленост сред останалите индустрии в страната?
– Тя е най-голямата у нас. Заема 25% от индустрията в България. Ако всички други индустрии по някакъв начин изчезват или намаляват, тази индустрия все още държи своето водещо място.
– Колко са заетите в този сектор?
– Около 113 000 души. Казвам го по памет.
– Можем ли да кажем, че нашата хранително-вкусова промишленост е на европейско ниво?
– Ние много отдавна сме на европейско ниво, защото в момента в който се отвориха границите, ние станахме един общ пазар. А на общия пазар всичко е общо, както законите, така и това, което се слага в самите храни. Всичко е едно и също и в нашата страна и в другите. Да, имаме някои традиционни продукти, които са малко по-различни, но не трябва да забравяме, че това което се предлага на пазара е това, което практически хората могат да си позволят.
– Какви са проблемите в сектора?
– Един от проблемите е например прекаленото регулиране. В смисъл – има европейски регламенти, които са задължителни за прилагане на целия общ пазар. Но България има и свои закони. Т.е ние имаме една свръх регулация, свръх законодателство. Примерно в наши наредби, в наши закони се вкарват текстове от европейските регламенти. Това е абсолютно излишно. Ние години наред се борим да бъде махнат Законът за храните, защото той преповтаря само части от регламентите и да останат само тези текстове, които са типични и специфични за България. Т.е от един нечетим закон от да речем, 50 страници ще останат само 10 страници, които ще определят специфичните неща за страната ни, само това, което е различно.
– Необходима ли е промяна в данъчната ни политика?
– След като може за хазарта и за туризма да има различни ДДС ставки от 20%, защо да не се приеме, че може да има по-ниска ставка за храната? Не е нужно да даваш на хората помощи, сваляйки ДДС ставката – цената автоматично ще падне с 20 %. Това създава една среда, която е неблагоприятна за сивия сектор, тъй като той няма какво да спечели. Сивият сектор печели като предлага продуктите без ДДС и съответно те са по-евтини. Така хората ще могат да си позволят да си купят по-добри неща. В момента те търсят евтиното, защото наистина нямат финансови възможности. Намаляването на ДДС ставката за храни е едно нещо, което би могло да помогне на българина да живее малко по-спокойно.
Интервю на Светлозара Димитрова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ