Морските риби са най-хранителни
Трицона, чернокоп (лерфер), карагьоз (Дунавска скумрия) и калкан са черноморските риби с най-високи хранителни качества. Това установи изследване на учени от катедра „Химия” в Медицински университет – Варна.
От сладководните с много висока хранителна стойност са пъстърва, шаран, толстолоб и амур, затова и те най-често са отглеждани в развъдници. "Мидите са сред най-богатите на витамини морски дарове, като дивите и тези от ферми показват близки резултати", обобщават учените от Варненския медицински университет. При мидите, известни като филтри в морето, замърсяването е много ниско и могат да бъдат консумирани като деликатес, но в умерени количества, защото са трудно смилаема храна. При изследването, проведено през 2013 и 2014 г. в черноморските черни миди, са открити много ниски нива на пестициди. От тежките метали – олово, кадмий, живак и арсен, също са открити много ниски количества. "Консумирайте рибата прясна", съветват още учените. Добре е да не е замразявана – при едномесечен престой във фризер витамините й значително намаляват, а след тримесечен престой, 50% от тях са загубени напълно.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ