Различни породи патици и гъски – характеристики
Патиците могат да се разделят на три категории. Дребни патици, обикновени патици и нетлъсти патици.
Дребните патици достигат до тегло от около 1 килограм. Те са изключително жизнени животни, без никакви затруднения в летенето и към тази категория спадат зелноглавата патица и патиците миньон, които са дребни на ръст и имат изцяло бяло оперение.
ЗЕЛЕНОГЛАВА ПАТИЦА
Зеленоглавата патица е прародителят на всички домашни патици. Оперението на мъжките е характерно с ярката синьо-зелена окраска, докато това на женските е предимно сиво-розово и много подходящо за миметизиране. Възрастните мъжки достигат тегло от 1,2-1,3 килограма, докато женските могат да достигнат до 1,1-1,2 килограма.
ПАТИЦА МИНЬОН
Патицата миньон произхожда от североизточна Италия и при нея липсва полов диморфизъм. Оперението на мъжките и женските е бяло и не съществуват морфологични разлики, които да улеснят разпознаването им. Начинът на отглеждането им е същият като този на зеленоглавите патици.
Обикновените патици
Достигат до тегло от 3-4 килограма и към категорията спадат зеленоглавата венецианска патица, пекинската патица и обикновената патица.
ПЕКИНСКА ПАТИЦА
Пекинската патица се отглежда заради месото. Екземплярите са с бяло оперение. Внесена е от Китай около 1870 година. Възрастните мъжки тежат около 3,5 килограма, докато женските могат да достигнат до 3 килограма. Снасят около 130-150 яйца годишно, с бяла черупка и тегло от 70-75 грама.
ЗЕЛЕНОГЛАВА ВЕНЕЦИАНСКА
Зеленоглавата венецианска патица произхожда от североизточните области и може да се счита за истинската някога отглеждана Кралска патица. Мъжките и женските достигат търговска зрялост за 16-18 седмици и средно тегло от около 3 килограма.
Нетлъстите патици са животни в състояние да произведат значително количество месо. Всъщност могат да се получат до 4-5 килограма месо само от едно животно. Освен това, месото сдържа значително по-малко мазнини от това на обикновените патици.
МУСКУСНА ПАТИЦА
Мускусната патица е доста едра и лесна за отглеждане. Мъжките са с по-големи размери от женските и имат голям гребен в основата на човката.
МЮЛАР
Мюларът е резултат от чифтосването на мъжка мускусна патица с женска обикновена патица. Тъй като е кръстоска от две различно породи, животните са стерилни. Търговската зрялост на месото се достига за около 12-16 седмици с тегло от 3,4-4 килограма за представителите и на двата пола.
Различни породи гъски
Гъските са съвсем непретенциозни животни, които до преди няколко години можеха да се срещнат във всяка ферма, и чиято задача е била оползотворяването на всички остатъчни продукти. Не случайно са били наричани "бедняшки прасета". Към тази категория спадат различни видове животни, например дребни породи с тегло от 5-6 килограма като падуанската гъска, романската гъска, венецианската гъска и лебедоподобната гъска, които имат изключително бедно на мазнини месо. Освен тях съществуват и гъски с доста по-голямо тегло, като Тулузката френска гъска, чиито екземпляри могат да достигнат 10-12 килограма. Отглеждането на тези животни е много лесно.
РОМАНСКА ГЪСКА
Романската гъска е характерна с чисто бялото си оперение. Възрастните мъжки тежат около 9 килограма, докато женските могат да достигнат до 7-8 килограма. Снасят около 100-120 яйца годишно, с бяла черупка и тегло от 90-120 грама.
ПИАЧЕНТИНСКА ГЪСКА
Пиачентинската гъска също има снежно бяло оперение, но представителите на породата са по-дребни. Възрастните мъжки тежат около 7-7,7 килограма, докато женските могат да достигнат до 6 килограма. Снасят около 100-120 яйца годишно, с бяла черупка и тегло от 80-110 грама. Търговската зрялост на месото се достига за 22 седмици. Теглото им е 5,5-6,5 килограма за мъжките и 4,5-5,5 за женските.
ПАДУАНСКА ГЪСКА
Падуанската гъска е характерна със сивкавото си оперение и не много високото си тегло. Възрастните мъжки тежат около 7-7,5 килограма, докато женските могат да достигнат до 6 килограма. Снасят около 70-100 яйца годишно, с бяла черупка и тегло от 100-110 грама. Търговската зрялост на месото се достига за 22 седмици. Теглото им е 5,5-6 килограма за мъжките и 4,5-5,5 килограма за женските.
ВЕНЕЦИАНСКА ГЪСКА
Венецианската гъска е характерна със своето оперение – бяло с тъмни петна. Възрастните мъжки тежат около 9 килограма, докато женските могат да достигнат до 7-8 килограма. Снасят около 100-120 яйца годишно, с бяла черупка и тегло от 90-120 грама. Търговската зрялост на месото се достига за 22 седмици. Теглото им е 7-8 килограма за мъжките и 6-7 килограма за женските.
ТУЛУЗКА ФРЕНСКА ГЪСКА
Тулузката френска гъска е с големи размери и сивкаво оперение. Възрастните мъжки тежат около 10-12 килограма, докато женските могат да достигнат до 9-10 килограма. Снасят около 100-120 яйца годишно, с бяла черупка и тегло от 90-140 грама. Търговската зрялост на месото се достига за 22 седмици. Мъжките достигат тегло от 8-9 килограма, докато женските до 7-8 килограма. Месото им е много тлъсто.
ЛЕБЕДОПОДОБНА ГЪСКА
Лебедоподобната гъска в миналото се е считала за декоративна порода, но днес е ценена предимно заради вкусното си и бедно на мазнини месо. Оперението й е с червеникаво-кафяв цвят на гърба, бял корем и тъмна шия. Шията й е издължена, човката солидна, с разположен над нея тъмен гребен. Възрастните мъжки тежат около 7 килограма, докато женските могат да достигнат до 6,5 килограма. Снасят около 70-80 яйца годишно, с бяла черупка и тегло от 80-110 грама. Търговската зрялост на месото се достига за 22 седмици. Представителите и на двата пола достигат тегло от 5-6 килограма
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ