Нова схема за свинското в ЕС
Европейският съюз одобри нова схема за помощи за съхранение на свинско месо. Това се прави с цел да се подпомогнат производителите, които търпят загуби заради намаляването на цените в резултат на руското ембарго и нарастващото производството. Схемата е предложена от Европейската комисия и дава възможност на производителите да кандидатстват за помощи за временно съхранение на продукцията на шест категории продукти от свинско месо.
Цените на свинското месо в Европейския съюз са сериозно засегнати от руското ембарго и паралелното увеличаване на производството. В момента месото е все още с 20% по-евтино от средното равнище за последните пет години. Брутната печалба е с около 15% под най-ниското средно ниво през последните години. Земеделските производители са изправени пред сериозни проблеми, свързани с ликвидността.
Схемата, предложена от ЕК включва финансирането на основни разходи за съхранение в продължение на периоди от 90, 120 или 150 дни. Ставките варират в зависимост от категорията на продукта и времето за съхранение. Така например за трупно месо без предни крака, опашка, бъбреци, диафрагма и гръбначен мозък те са: 90 дни – 230 евро/тон; 120 дни – 243 евро/тон; 150 дни – 257 евро/тон.
Предложени са ставки и за останалите категории свинско месо.
Схемата вероятно ще влезе в сила в началото на март, след като Комисията изготви подробна уредба за нейното изпълнение. За последен път Комисията финансира складиране на свинско месо през февруари 2011 г.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ