
Наблюдават се все повече хранителни отравяния
Все повече заболявания, породени от хранителни продукти, отчитат медиците по цял свят. За това алармира Световната здравна организация по повод Международния ден на здравето на 7 април. Тази година в центъра на вниманието е сигурността на храните.
Нужно е по-тясно сътрудничество между отделните брънки на веригата при производството на хранителни продукти, настояват от Регионалното бюро на СЗО в Европа. Демографското развитие, както и природните процеси водят, според експертите, до все по-голям здравен риск, породен от това, което консумираме.
„Фактът, че подценяваме броя на хората, заболели заради химикали или микроорганизми в храните, би трябвало да вдигне под тревога всички, участващи в производството“, казва ръководителката на СЗО за Европа, д-р Сузана Якаб. Грешка дори и само в една брънка от веригата може да има значителни здравни и икономически последствия, смята тя.
Системата за контрол на Световната здравна организация на Стария континент не е достатъчно добре развита и не е в състояние да разкрие всички опасни случаи, изтъкна Якаб. Рисковете били особено големи в страни с липсващи лабораторни капацитети.