
Голям напредък при производството на заместител на месото
Голям напредък са постигнали холандски учени при производството на говеждо месо в лабораторни условия. Според ръководителя на проекта, професор Марк Пост, такова месо ще се продава масово след 20-30 години.
В интервю за датски вестник Пост съобщава, че екипът му значително е снижил производствената цена на изкуственото месо. Ако през 2013 година 250 грама лабораторна кайма са стрували 67 хиляди евро, то сега един килограм вече се прави за 54 евро.
Производството на месо в лабораторията е много по-ефективно, отколкото традиционния процес при животновъдството, твърди професорът. При еднакво крайно количество епруветките в много по-малка степен вредят на околната среда и използват значително по-малко ресурси.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ