Сладкият кестен – от разсадника до реколтата
Кестенът е растителен вид, който произхожда от Мала Азия. В Италия се среща свободно растящ или култивиран във всички области. Зоната за отглеждането му варира според географската ширина от 200 до 1300 метра надморска височина и дава името на горския пояс Кастанетум, който се намира между поясите Лауретум и Фагетум. Най-разпространен е в областта Тоскана, която покрива повече от една четвърт от националната територия.
Следват Калабрия, Кампания, Емилия Романя и Пиемонт. От производствена гледна точка на първо място е Кампания, следвана от Лацио, Калабрия, Пиемонт и Вале д’Аоста.
Европейският кестен се счита за плодороден вид, но не трябва да се забравят и важната хидрогеоложка роля, която играе в рисковите зони, както и естетическите му качества, дължащи се на красотата и величието на многовековните гори. Това величествено и дълголетно дърво може да достигне и дори да надмине пет века живот. Изправеното му и солидно стебло се разклонява в широка и разтваряща се корона.
Кората му е тъмносива на цвят, а с времето се пропуква дълбоко и образува типичните си гънки. Възрастното дърво достига 15 – 25 метра височина.
Не пропускайте документалния филм тази събота от 12:20 часа само по телевизия Агро ТВ за да научите какви са начините за размножаване, засаждане, резитба, събиране на реколтата и съхранение на сладкия кестен.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ