
Характеристики при формировката на лози тип двойна пергола
Измежду множеството разпространени в Италия начини за отглеждане на винени сортове лоза перголата, въпреки че вече се счита за традиционна, все още намира своето място в някои северни райони.
С добре контролирани лози тя гарантира както серия от физиологични преимущества: добро изложение и вентилиране на листата и гроздовете, така и чисто организационни такива. Липсата на напречни телове и наличието на отворен коридор между редовете дават възможност за използването на трактори с кабина и модерно и безопасно оборудване, което е в състояние да гарантира максимален комфорт за работниците, особено по отношение на защитата от паразити.
Разстоянията на засаждане предвиждат 3 – 3 и половина метра между редовете и 50 – 100 сантиметра между отделните растения, тоест гъстота, която варира от 3000 до 5000 корена на хектар. Основните колове от армиран бетон със сечение 8×8 или 9×9 са високи 1,9 – 2,1 метра над земята, вкопани на поне 70-80 сантиметра и солидно укрепени. Междинните колове със сечение 7×8 или 8×8 са високи 1,8- 2,0 метра над земята и са поставени на разстояние 4,5 – 5,5 метра един от друг. Върху тях, на височина варираща от 1,7 до 1,9 метра се монтират метални тръбни ферми с перпендикулярни на реда рамена, които имат среден наклон навън от 10 – 20%.
Когато коловете са стабилно прикрепени към терена и поддържащите елементи са достатъчно здрави, този тип конструкция с двойна пергола дава възможност за абсолютно свободно пространство между редовете – получава се широк коридор, който е в състояние да позволи преминаването на трактори с кабини, което от своя страна осигурява по-голяма безопасност на работниците във всяка от фазите на отглеждане на масива. Този начин на отглеждане има известни недостатъци, тъй като създава риск от прекалено сгъстяване на растенията, най-вече по отношение на натрупването на няколко слоя листна маса и засенчване на най-важните листа, тези около гроздовете, ако не се вземат съответните мерки при прилагането на техниките за отглеждане, торене, резитба, прореждане на филизите и т.н.
Съществува и друг начин за разполагане на производствената структура върху перголата: като алтернативен вариант на поставения върху централния тел скелетен клон, в този случай всеки път при резитба се взима пръчка от задната страна, като това напомня традиционните начини на резитба, използвани и при перголите в Област Трентино. От оставеното по време на резитбата късо клонче се вземат пръчки, една или две в зависимост от силата на растението и се опъват върху теловете, като се завързват за тях.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ