Акриламидът е опасен за здравето
Веществото акриламид е опасно за човешкото здраве. Предупреждението е на Европейската агенция по безопасност на храните. Какви количества са вредни за човека още не е ясно, тъй като липсват достатъчно данни, се казва в оценката на ЕФСА.
Веществото се образува най-вече при топлинна обработка без влага на продукти, които съдържат нишесте, и повишава риска от ракови заболявания при всички възрастови групи. Готови за консумация храни като пържени картофи и чипс, кафе, сладки и солени бисквити и препечени филийки съдържат акриламид. Важен е начинът на приготвяне на храната – пържене на висока температура, печене на скара и във фурна и т.н. Експерименти със животни са показали, че акриламидът е в състояние да промени гените на клетките, а в особено високи дози да увреди и нервната система.
Тъй като няма установени гранични стойности, експертите съветват да се откажем от много запечени или силно запържени продукти.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ