Месодайното животновъдство е по-рентабилно от млекодайното
– Г-н Мавров, не е ли по-рентабилно месодайното направление в говедовъдството?
– Трябва да си луд, че да отглеждаш млекодайни животни при тези цени на млякото в момента. Но не е лесно ей така фермерите да започнат да пренасочват производството си – днес решаваме и от утре започваме да отглеждаме месодайни. Може и да има такива, но малко трудно ми се вижда. В момента млечното производство не е никак рентабилно, даже хората са в много затруднено положение, защото изкупната цена е много ниска. При нас в района (с. Старосел, община Калоян ) за един литър мляко плащат 0,30 лв. Млечните ферми няма как да оцелеят при такива цени.
– Какво ще се случи с тези ферми?
– Ако реално държавата не се намеси, мисля, че ще загинат половината. Най-малко трябва да се стимулира собственото производство – българските млечни продукти да бъдат от българско мляко, но това е трудно, защото е вътреобщностна търговия, всеки може да купува мляко откъдето иска, но ако не се контролира този процес – не знам. Месодайното говедовъдство у нас боксува заради свития пазар. Причината – липсата на традиции в консумирането на телешко месо. Хората са свикнали, че това месо е жилаво и не е вкусно, но това е, защото повече от месото, което се предлага в търговските вериги, е от млечни породи говеда, които нямат нищо общо с месодайните.
– Субсидиите, които идват през новия програмен период, ще възродят ли месодайното направление?
– Надявам се, въпросът ще купуват ли хората месодайни говеда и ще ги развъждат ли – това зависи дали максимално ще се възползват от мерките по ПРСР.
– Защо месодайното направление е по-рентабилно?
– Ако от една млечна крава се получава по едно теле годишно и още по 5-6 хил. литра мляко, от една месодайна крава ще се получи само едно теле. Как се компенсира това – отговорът е, че месодайните породи формират много нисък разход при отглеждането им, докато при млечните, за да дава една крава 20 литра мляко на ден, тя трябва да яде около 8 кг концентриран, отделно груб фураж, а всичко това струва много пари. 50% от приходите отиват за храна и не се компенсират. Освен това при млечните крави кланичният рандеман на телетата е много нисък – около 50%, докато при месодайните е 65 до 70%.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ