
Европа притежава най-добрите условия за селскостопанско производство
Европа притежава най-добрите условия в света за селскостопанско производство с оптимални климатични условия, свързани с обилни валежи, умерени температури и идеални почвени условия. Старият континент има не само потенциала, но и задължението да участва активно в изхранването на света, според анализатори.
Производителите на храни в Северна Европа ще бъдат облагодетелствани от изменението на климата. Европейската комисия, съвместно с фермерите и представителите на хранително-вкусовата промишленост имат задължението да използват това предимство. В Брюксел е създаден мозъчен тръст, който анализира проблемите, свързани с последствията от изменението на климата. Според експертите, това може да доведе до увеличаване на валежите и повишаване на температурите в Северна Европа, придружено с по-дълъг период на развитие на културите. В южната част на континента обаче, изменението на климата вероятно ще предизвика засушавания и високи температури, което ще доведе до по-ниски добиви. Възможно е и по-голямо разпространение на вредители и болести. Стимулирането на европейската хранително-вкусова промишленост е изключително важно, посочват експерти. През последните години тенденциите в потреблението на месо се променят. В ЕС консумацията на месни продукти е спаднала – годишно човек консумира около 80 килограма месо в сравнение с повече от 90 килограма в миналото. Потреблението на на птиче месо и млечни продукти нараства. Според експертите, европейската икономика трябва да се справи с предизвикателството да произвежда повече храна с по-малко ресурси.