Близо 68 000 дка са площите с ечемик в Добричка област
Първите декари с ечемик в Добричка област вече са ожънати при среден добив от 500 кг от декар. Близо 68 000 дка са площите с тази култура. Предстои прибирането на реколтата от пшеница, с която има засети над 1 млн. и 100 хиляди дка. Какво е качеството на зърното и има ли адекватна цена – репортерът ни Галина Недкова разговаря със селекционера Иван Тодоров.
Пред прага на жътвата на пшеница се срещаме с един от селекционерите на зърнено-житни култури, който е работил 37 години в Добруджанския земеделски институт. Ученият е автор на редица сортове пшеница, сред които и Деметра.
Иван Тодоров – селекционер, работил 37 години в ДЗИ: „Виждате класа. Сортът вече започва да узрява. Тази сламка под класа има златисто жълт цвят. Значи всички асимилати от сламката отиват в класа и зърната. Това е много интересен начин на урзяване“.
Деметра е ранен сорт, който се характеризира с висока сухоустойчивост. Въпреки липсата на валежи през пролетта и началото на лятото, посевите изглеждат чудесно.
Иван Тодоров – селекционер, работил 37 години в ДЗИ: „Има добро съчетание между качеството и продуктивността. При нормална агротехника от сорта се получават 650 – 700 кг/дка. Сортът е качествена и силна пшеница. От нея може да се прави качествен хляб без никакви примеси. Той може да бъде и естествен подобрител на сортовете с по-ниски хлебопекарни качества“.
Деметра не е единственият български сорт пшеница, който притежава отлични хлебопекарни качества и висок добивен потеницал. За съжаление у нас не се стимулира производството на висококачествено зърно, смята ученият. Това може да стане едва тогава, когато основният критерий за цената на пшеницата стане качеството, а не количеството.
Автор: Галина Недкова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ