Властите в Китай настояват за активни мерки срещу антракса
Властите в една от ключовите области за преработка на месо в Китай се опитват да успокоят потребителите, че е безопасно да се яде говеждо месо. Причината е появата на огнище на антракс в местно стадо.
В провинция Ляонин в Китай е установено огнище на антракс сред говедата. Потребителите трябва да подлагат месото на висока степен на топлинна обработка преди консумация. Местните експерти заявяват, че макар теоретично антраксът да може да се предава на хората чрез консумация на месо, в действителност това е много рядко. Проблемът в Китай е разпокъсаният характер на продажбите на месо. Властите се борят с дребномащабните неустановени пазари, където нивата на хигиена са ниски. Провинция Ляонин е един от големите производители на говеждо месо, като тук са разположени и множество преработвателни предприятия. Няма обаче данни за дългосрочни програми за ваксинация в заразените райони. Липсата на ефективна система за проследяване на селскостопанските животни е един от проблемите в страната. Редица райони се борят да се наложи проследима система на заболяванията, като това се превръща в неотложен приоритет. Китай заема твърда позиция относно контрола на заболяванията, тъй като става дума за сигурността на животните и гражданите. Наличието обаче на множество контролни агенции често прави трудно откриването и управлението на огнищата. Провинциалните бюра за здравето на животните, както и офисите по животновъдство към провинциалните министерства са натоварени с контрола на заболяванията и тяхната превенция.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ