Вторник, 07 Юли 2020

Атила Седефчев: Трябва да представяме сирената си в чужбина с повече характер и самочувствие

  От 10 години той и брат му участват на изложения в Италия със свои продукти
Преглеждания: 39807 | Коментари: 0 | Добавено: 28/10/2015 | 12:05 |
АКЦЕНТИ ВЪВ ВИДЕОТО

Трябва да представяме сирената си в чужбина с повече характер и самочувствие, е мнението на Атила Седефчев от сдружението за  опазване на застрашени местни породи. От 10 години той и брат му участват на изложения в Италия със свои продукти, сред които е и уникалното толумско сирене. Братята държат родните млечни продукти да бъдат наричани с българските им имена.

Братята Сидер и Атила Седефчеви са се посветили на идеята да опазят застрашени от изчезване породи, сред които и каракачанската овца. За нейното популяризиране двамата произвеждат  от млякото й различни сирена, включително и така нареченото толумско сирене.

Атила Седефчев, фермер, с. Влахи, обл. Благоевград: "Сиренето се натъпква в овча кожа. Представете си една гайда пълна със сирене".

Както сиренето, така и толумът претърпява предварителна подготовка.

Атила Седефчев, фермер, с. Влахи, обл. Благоевград: "Самата кожа се надува и се суши на сянка в проветриви помещения за да запази формата на толум".

За да стане хубаво, сиренето трябва да зрее поне 3 месеца. В последниет 10 години братята представят сирената си предимно в Италия, като държат на техните български названия.

Атила Седефчев, фермер, с. Влахи, обл. Благоевград: „Ако сте забелязали нашите търговци предлагат сирената в преводен вариант, т.е веднага името се превжда на английски или на немски примерно. Ние тръгнахме по други начини. Предлагахме сирената с името сирене. Трябваше една две години на хората да свикнат. Бъркаха го често с фета, защото на пръв поглед им прилича на гръцката фета. За няколко години обаче свикнаха и вече знаят, сирене е българското сирене, толумско сирене те го изговарят на български. Според мен трябва да представяме повече характер и повече самочувствие навън“.

Автор: Валери Станев


Етикети: | Атила Седефчев | сирене | изложения | толумско сирене
Категория: Храни

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Храни:

17/06/2020 0.30 мин.
| ВИДЕО | Общата селскостопанска политика достига и до най-малките ...
16/06/2020 5.27 мин.
| ВИДЕО | История на храните: В чест на кралицата, автор: Алеко Дянков...
02/06/2020 4.51 мин.
| ВИДЕО | История на храните: Заекът от Уелс, автор: Алеко Дянков...
29/05/2020 5.03 мин.
| ВИДЕО | История на храните: В началото бе словото II, автор: Алеко Дянков...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
 



 
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...