
МЗХ поиска говеждата пастърма да влезе в регистъра за традиционни храни
България е подала заявление за вписване на наименованието „пастърма говежда“ като храна с традиционно специфичен характер в Европейския регистър, съобщават от Министерството на земеделието и храните.
На интернет страницата на Министерството е публикуван пълният текст на заявлението. В регистъра се вписват одобрени от Европейската комисия продукти на страните-членки, отговарящи на изискванията за трите категори: защитено географско наименование за произход, защитено географско указание и продукт с традиционно специфичен характер. До момента има одобрени близо 1 200 земеделски продукта от ЕС.
„Много е важна промяната, защото ние виждаме бъдещето на земеделските продукти като представянето им като специфични и качествени продукти на пазара, произведени от конкретен фермер. Това означава, че всеки индивидуален фермер със своя знак ще обозначава какво той произвежда и това е основна, ключова възможност, защото само така качествените продукти ще бъдат подобаващо оценени“, коментира Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони. По думите му едно от най-важните послания, които Европейската Комисия отправя към фермерите от страните-членки е именно, че аграрната политика, заложена в Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г., залага на защитените земеделски продукти.
До момента България има само един защитен продукт – „Горнооряховски суджук“, включен в регистъра като български продукт със защитено географско указание. През есента на 2013 г. в Комисията бяха внесени нови 6 заявления за защитени земеделски продукти от България. Това са: българско розово масло, Панагюрска луканка, филе „Елена“, суджук, кайзерован врат „Тракия“ и роле „Трапезица“. Българските заявки са внесени през последните 12 месеца, което означава, че предстои всяко от тях да бъде обстойно разгледано и едва тогава ЕК ще се произнесе по тях.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ