
Проверки в търговски обекти за месо в Шумен
20 търговски обекта за месо и две кланици са били проверени от инспекторите на областната дирекция по безопасност на храните в Шумен през изминалите Коледни празници. За радост на клиентите, в нито един обект не са установени нарушения. Тази седмица проверките продължават съвместно с икономическа полиция и служители на НАП.
Проверки на търговските обекти в Шумен ще се извършват и по време на новогодишните празници, предупреди д-р Галя Иванова от областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.
В навечерието на Нова година месото и месните продукти са най-търсените стоки в търговската мрежа. Хората обаче трябва да внимават какво купуват, предупреждава д-р Иванова. Качествените меса лесно могат да бъдат познати по цвета и по миризмата, съветва експертът по храните и показва как трябва да изглеждат хубавите продукти в един търговски обект, в който се продава само българско месо от доказани производители.
Друг метод за проверка на месото е чрез натиск, обяснява д-р Иванова и показва – трапчинката, която остава при натиск, трябва да се изпълни веднага, ако месото е прясно. Още един сигурен начин да разберем дали едно месо е прясно – трябва да погледнем дали под него има течност.
При купуване на цели животни или части от тях трябва да се гледа маркировката, която се слага в самата кланица. За да сте сигурни, че купувате българско месо, на маркировката задължително трябва да има щемпъл „БГ”. А в добрите магазини търговците дори съветват своите клиенти какво месо да изберат за съответното ястие.
И още новогодишни съвети от майсторите – ако искате да приготвите свински кебап, си купете задължително плешка, вместо бут. А беконът без кост е по-добър от вратните пържоли, ако е правилно нарязан и приготвен. Но най-важно е да си осигурите качествено месо за празничната трапеза.
Автор: Дияна Желязкова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ