
Родопски деликатес….
Не е трудно да се стигне до семейната ферма на Кехайови, но със сигурност се налага да имате високопроходим автомобил. Иначе не става. затова пък излезеш ли на билото на планината гледката е неописуема. Посреща ни Мариана Кехайова, стопанката на голямата алпийски тип къща. Изкачили сме се да надникнем в казана на близо 300-годишна рецепта за направа на деликатес – нещо средно между сирене, кашкавал и извара. На пръв поглед нищо спицифично, даже обикновено, но този магически коктейл от надморска височина, налягане, кристален въздух и почти през цялата година свежа храна правят млякото някак си живо и загадъчно. Брънза! Да, брънза се нарича. Гостоприемна и приветлива младата жена запретва ръкави и бърза да започне, защото за разлика от сиренето на брънзата й е необходима допълнителна запарка.
На времето са съхранявали продукта в кожени мехове. Днес обаче се стерилизира в буркани. Брънзата е типично родопски продукт и е малко позната в другите краища на България. Местните хора обаче я знаят, харесват я и я търсят, разказва Марияна.
Подробности гледайте в емисиите Новини на Агро ТВ.
Автор: Диана Александрова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ