Днес Google отбелязва 151 години от рождението на Уилбър Сковил
Днес търсачката Google отбелязва 151-та годишнина от рождението на американския аптекар и химик Уилбър Сковил. Ученият е роден на 22 януари 1865 г., той разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни сортове чушки – по-точно съдържащото се в тях количество капсаицин.
Известен е с т.нар. Скала на Сковил.
Тя измерва степента на лютивост на различни чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсаицин. Единицата, в която се измерва това количество е SHU (Scoville Heat Unit).
Стандартната чушка отговаря на нула, като при нея не може да се усети лютивост.
Чушките с най-висока степен на лютивост достигат до 1 млн. сковила и не се препоръчват за консумация
Твърди се, че лютите чушки помагат при диети за отслабване, помагат за забързването на метаболизма и за облекчаването на болки.
Но преди Уилбър Сковил никой не е имал възможност да прецени колко люти са всъщност лютите чушки.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ