Ще оцелеят ли родните плодове и зеленчуци
Преди години България беше водеща в производството на плодове и зеленчуци, а днес не можем да задоволим само вътрешното си потребление. Какво спъва отрасъла и какво бъдеще го очаква? За това разговаряме със специалиста по аграрна икономика Александър Йоцев, който е председател на Съюза на търговците на храни в България. От години той следи сектора отблизо. По думите му, българското производство на плодове и зеленчуци се свива с всяка изминала година. Контрабандата процъфтява на фермерските пазари, а вноса от Турция това лято ще ни залее.
Причината за срива в отрасъла може да се търси както в политиките за земеделие, които бяха прилагани през последните 26 години, в така и в механизмите на Общата селскостопанска политика. Изгубихме се в прехода – точно там, където България беше силна и където се създаваше най-голямата добавена стойност, формирана от пресните продукти, казва Йоцев. Според неговия анализ, страната ни е изправена пред риск да изгуби битката за оцеляването на важния сектор в селското стопанство, какъвто е този на овощарството и градинарството.
За спасяване на отрасъла, управляващите поставиха овощарството и градинарството като приоритетни по отношение на субсидирането. Този инструмент обаче не доведе до търсените ефекти, а декларираните добри намерения на политиците останаха само на думи, казва Александър Йоцев.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ