С производство на скъпи храни става конкурентното земеделие
Производителността на труда в аграрния сектор е била най-ниска през четвъртото тримесечие на 2015 г., обяви Националният статистически институт (НСИ). Според данните, средно на един зает в агросектора се падат по 1428,80 лева брутна добавена стойност (БДС), а един отработен човекочас е 3,80 лева. Това е близо 5 пъти по-малко от средната стойност за индустриалния сектор – 5939,30 лв. БДС. Тук за един отработен човекочас се получават 14 лева. Прави впечатление и намаляването на заетите в агросектора, докато в индустрията и услугите са отчетени ръстове. Друга тенденция, отчетена от НСИ, е намаляването на относителния дял на селското стопанство в брутния вътрешен продукт на страната с 0,1 пункта до едва 3,7%.
На фона на тези песимистични данни за жизнеността на родното земеделие, в София се проведе дискусия „Конкурентноспособно ли е българското земеделие”. Сигурно заради заявлението от страна на земеделското министерство, че по-високата конкурентоспособност на производителите е заложена в програмата за развитието на българското земеделие до 2020 г. Родното земеделие се развивало в синхрон с Общата селскостопанска политика, но било претърпяло сериозна промяна след реалното си членство в Европейския съюз.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ