Засилени проверки на БАБХ за Великден
Засилени проверки за празниците започва Българската агенция по безопасност на храните. Дежурни инспектори ще следят за безопасността на родното и вносното месо.
Ще бъдат проверявани складовете за търговия на едро, обектите за търговия на дребно, магазините и обектите за обществено хранене, месопреработвателни предприятия. Според д-р Райна Иванова, агнешко месо от трети страни внасяме само от Нова Зеландия. Количеството от началото на годината е 120 тона.
Месото не крие никакъв риск, защото се проверява както на граничния ни пункт, така и от експерти на Агенцията, когато влезе в търговската мрежа. По думите на експерта европейското законодателство допуска в търговската мрежа да се продава размразено месо. Задължително обаче е търговците да го обозначат на етикета като такова. Лъжат ли търговците?
д-р Райна Иванова, експерт в БАБХ
„Има такива констатирани практики. Но ние веднага своевременно предприемаме мерки и напоследък търговците не си позволяват тези волности.”
Санцкията за търговците, които продават месо, което не отговаря на изискванията, е от 2 до 6 хиляди лв. Какво Агенцията съветва потребителите?
д-р Райна Иванова, експерт в БАБХ
„Когато потребителите си закупят независимо дали е замразено, охладено или размразено месо – да гледат на етикета сроковете на съхранение.”
Най-важното според експертите е да пазаруват от регламентирани магазини.
д-р Райна Иванова, експерт в БАБХ
„Не само по време на празниците хващаме търговци, хващаме клане на животни в нерегламентирани предприятия, хващаме превоз на месо в неодобрени транспортни средства.”
Според сега действащото национално законодателство собствениците на складове, магазини и месопреработвателни предприятия сами трябва да проверяват идентификацията на месото от Европейския съюз. За да избегне злоупотреби, БАБХ също прави проверки в зависимост от категорията „риск“ на всеки един обект – на всеки две седмици, всеки месец или на два месеца. Как да разпознаем българското от вносното месо?
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ