Био ли е органичното земеделие у нас
Марката биологично не дава качество, а повишава цената на продуктите, изработени по конвенционален път. Това твърдят от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. По думите на нейния председател Александър Атанасов, който е бивш кадър от земеделското министерство, единствено малките стопанства по селата у нас произвеждат органични продукти.
По думите на Атанасов, до 2015 година биологичните производители са били едва 15, след тази година те вече стават 1056.
Александър Атанасов, председател на ААЗП
От къде идва разликата от 1000 процента. Идва от приема по мярка 4.1 инвестиционната мярка, където критерии и бонус точки се дават за такива, които са биологични или са в преход. 06:31
Как земеделските производители, които до този момент са били конвенционални изведнъж се превръщат в биологични?
Александър Атанасов, председател на ААЗП
Като сключиш договор с контролиращо лице и моментално получаваш допълнителни точки. Първо нещо второ, доклад за енергийна ефективност да представиш, за трактор със сертификат ЕВРО 5, нали което е абсолютно безумие, но както и да е. Това ти дава допълнително точки. Обаче от тези проекти се одобряват, колко 4 хил. постъпили 2300, от които голяма част имат за енергийна ефективност доклад и голяма част са сключили договор с контролиращо лице и сме станали уж биологични.
От тук идва и изводът, че това, което се предлага като биологичен продукт у нас носи това наименование единствено, за да може за него да се получат субсидии, уточни Атанасов.
Александър Атанасов, Александър Атанасов, председател на ААЗП
Затова нашите продукти , които се произвеждат на село са наистина по – биологични от бабичките, калките земеделски стопани и ако има примерно верига чиста храна от село , тя ще е наистина чиста и вкусна.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ