Четвъртък, 13 Август 2020

Точки за Северозапада по ПРСР заради безработица и изостаналост

  Венислава Бояджиева, гл. експерт в Дирекция “Развитие на селските райони“ в МЗХ
Преглеждания: 14949 | Коментари: 0 | Добавено: 30/07/2016 | 10:51 |
Точки за Северозапада по ПРСР заради безработица и изостаналост

-Къде намира място Българският северозапад при приоритетите по ПРСР в новия програмен период?

- Предимствата му са един от акцентите на ПРСР в новия програмен период. За  всички проекти, независимо дали са на земеделски производители, за хранително-вкусовата и преработвателната промишленост или за публичните дейности, се предвижда допълнителен брой точки.

- Дали това ще промени картината на парадоксите. В община Хайредин например няма къде да преспиш. Няма къщи за гости, няма хотели – трябва да пътуваш до Козлодуй?

- Надявам се. Макар че нещата са обвързани и кандидатите в миналия програмен 2007-ма-2013 година  сами преценяваха  потенциала си. Има условия за туризъм в района за да поемат риска да кандидатстват за къща за гости или хотел . Иначе близо 80 процента от бюджета за нестопански дейности бяха  изразходвани с приоритет туризъм, но  на територията  на цялата страна. Като в предишния програмен период не се даваше приоритет на съответен район, а самата инвестиция за туризъм бе предимство.

- Кой  е основният критерий за даване на предимство на проектите от Северозапада през новия  програмен период?

- Създаването на нови работни места. Говорите за община Хайредин. Там безработицата е най-висока от целия Северозапад, над 70 % . Това е с около 30 процента повече от средната за страната - 40 %. Обезлюдяването е последица. Така например по ПРСР сме предвидили създаването на 4 600 работни места от реалзиринето на  1 600 проекти за неземеделски дейности.

-Да уточним съдържанието на неземеделски дейности в случая?

-Такива  например са туризмът, производството на мебели, сувинири, информационни технологии. Стига да са на територията на селски район. Ние ще подпомагаме стартирането на бизнес, както и развитието на същестувващ вече.

-А читалищата, за които и Радичков пишеше, че са първа грижа на крайно бедните хора в Северозапада, по коя подмярка ще се подпомагат?

-Те са в публична дейност и за тях се прилага подмярка 7.2, за инвестиции в малка по размер инфраструктура.

-А кога ще бъдат отворени тези подмерки?

- За подмярката  за нестопанска дейност  не сме предвидили да бъде отворена  тази година, защото това зависи от Разплащателна агенция и други обстоятелства. Предстои публикуването на индикативен график за следващата година   и тогава ще се определи датата  за отварянето и. Що се отнася до читалищата и общините, за публичните дейности, вече имаме готовност и всеки момент ще бъде публикувана Наредбаза за условията и реда за получаване на тази помощ. В  края на август и началото на септември  читалищата ще могат да кандидатстват по подмярка 7.2 от ПРСР.

- Как оценявате активността и коректността на проектите по подмярка 7.6 за „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ , която  е по мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони?


-Активността е голяма. Добре е, че този път акцентът е поставен върху  паметници на културата с местно и национално значение. Нужно е да съхраняваме  културното си наследство и трябва да сме наясно, че то е в основата на развитието на селските ни райони.

-Защото ще се съгласите навярно -  всяка криза в материалното, социалното и пр. в основата си е духовна?

-Точно така е. Макар че да не забравяме - тези църкви, които сега реконструираме с проекти, в миналото са изграждани с даренията на бедните хора. Миряните  не са разчитали на Европейски средства. Изборът им ги е водил.

- Нека сме по-конкретни. Например  проект от Северозапада, в споменатите  в началото на разговора сфери, колко повече точки ще получи?

-За беработица – до 5 точки, а затова че е в Северозапада – до 3 точки. Но нека отбележа, че другият важен показател е дали районът все пак е населен. Защото не можем да си позволим парите на данъкоплатците от целия ЕС да отидат в обезлюдени райони.

- Но нима това не е най-големият парадокс? Хората нямат работа и това обезлюдява района, а тъкмо защото е обезлюден – те нямат шанс с проектите си ?

-Да, има известен парадокс. Но това са парите на Европейските данъкоплатци и принцип в политиката на ЕС.

- Познавате ли пътищата на Северозапада? Затъвала ли сте по тях?

-Да. Много добре. Аз съм от Вършец. Състоянието е много тежка.

 - В община Хайредин например е като след война. А пътят до Козлодуй е национален.

-Тъкмо затова.  Пътищата трудно ще се оправят чрез мерки на МЗХ само. Те са основна грижа на държавата и Министерство на регионалното развитие. Пък и от бюджета на ПРСР средствата отиват предимно за земеделие и хранително-вкусовата промишленост. Разбира се, и за инфраструктура.

- И все пак не са малко реализираните средства като публични инвестиции по ПРСР в миналия програмен период. Какво предстои?

-Да, в миналия програмен период са усвоени са 155 млн.лв за областите Видин ,Враца и Монтана по Мярка 321 -  „Основни услуги за населението в селските райони“ . Общо за 71 проекта. И още 78 проекта за обновяване и развитие на населените места в селските райони. Но нуждите са огромни, и по отношение на пътищата и улиците, и по отношение качеството на водата. Не случайно в НПП сме заложили 620 млн. лв. за публична инфраструктура  по М 7. и предстои прием на проектите. Безвъзмездната помощ за един проект може да стигне до 3 мил. лв. и стопроцентово ще бъде само за общините.

                                                                                                                                                                             автор: Ваня Манолова


Етикети: | подмярка 7.6 | Северозападна България | Ваня Манолова | ПРСР
Категория: Селски райони

  • КОМЕНТАРИ - 0

НЯМА ДОБАВЕНИ КОМЕНТАРИ

За да добавите коментар влезте като регистриран потребител или направете своята безплатна регистрация
 
 

ОЩЕ ОТ Селски райони:

06/08/2020 10.07 мин.
| ВИДЕО | Агротема - ВИДЕО: Мерки за лов на мигриращ дивеч, автор: Мирела Спасова...
17/07/2020 4.40 мин.
| ВИДЕО | Новина плюс - ВИДЕО: Протест на земеделците от Новачене , автор: Данаил Андреев...
12/07/2020 04.30 мин.
| ВИДЕО | Агрокоментар: Гласът на дребните фермери, автор: Валентина Спасова...
10/07/2020 15.13 мин.
| ВИДЕО | Тази седмица в предаването Общата селскостопанска политика – от полза за всички нас...
 
 

Всички ЛЮБОПИТНО
12.08.2019 | 17:44
Изготвени са указания към земеделските стопани, които ...
Документите за доказване на реализираните на пазара животни трябва да ...
Изготвени са указания към земеделските стопани, които доказват реализация на животни по схемите за обвързано подпомагане
 
12.08.2019 | 16:49
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири...
Кабинетът на Борис Джонсън разработва спасителен план за фирмите...
Британците трупат запаси на стойност 4 млрд. лири
 
12.08.2019 | 15:30
Протестите продължават вече 11-ти ден...
Глоби за кметовете в Южна България ...
Протестите продължават вече 11-ти ден
  
 
ВРЕМЕТО  
 
КАТЕГОРИИ     ПОЛЕЗНИ САЙТОВЕ   ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ  
Агробизнес и финанси
Биоземеделие
Винарство
Гори
Европарламент 2014
Емисия новини
Енергия
Животновъдство
Празници и обичаи
Пчеларство
 
АгроКомпас - месечно списание за агробизнес
AGRO.BG - селскостопанският интернет портал на България
Агрофорум - предаване за селско стопанство
Автор: зс 19/07/2019
Коментар: Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на вт Продължава...
Автор: Пчелар 02/07/2019
Коментар: Пиша до вас, защото знам ,че сте отговорна медия и проблемът, който имам, ще бъде отразен, и вероятн Продължава...
Автор: Велев 06/12/2018
Коментар: Срокът за изплащане на средствата ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г Продължава...