Вино и иновации
Български агроучени създават биовино с нов етикет и марка. Иновацията се финансира по международен проект ИНО ВИНЕ, финансиран по 7-ма рамкова програма на ЕС. В своите изследвания и анализи, те са се фокусирали върху традиционния за нашите земи сорт Мавруд, който е определян и като национална гордост.
Проектът, в който участват учени от 12 страни, има за цел да изследва адаптацията на определени винени култури към климатичните промени, като същевременно се намалява обемът на използваните пестициди.
Лозовите насаждения са изпитани с различни агрономически практики, някои от които са добре забравените стари подходи, характерни за биологичното и биодинамично земеделие. Полученото вино се отличава с голяма мекота и пивкост. След приключване на проекта нашите учени ще представят не само новата марка вино, но ще запознаят лозарите и винарите с добрите практики при отглеждането на Мавруд.
Вижте повече в Агрокоментара на 13 октомври от 18:25 по АгроТВ.
Автор: Маргарита Кожухарова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ