ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ КЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ – ЗАЩО ПОЧТИ Я НЯМА
Иновации, добавена стойност, крайна цел – повишена конкурентоспособност. За неотложното прилагане на тази форумула в селското стопанство се говори не от днес. Още в предсъединителния период на България Франц Фишлер маркира успешния ни европейски път чрез препоръката: българските фермери да не разчитат само на директните плащания. И даде простичкия пример: едно евро в стопанството се стапя от разходи и в джоба на фермера остават едва 50 евроцента. Ако обаче едно евро се вложи в модернизация, то възвращаемостта може да стигне до 2 евро и 20 евроцента. Не го чуха българските стопани, но пък европейските експерти не допринесоха с нищо тази схема да проработи. Левон Хампарцунян още когато се обсъждаше сегашната ПРСР, предупреди, че няма никаква добавена стойност към продукцията в периода 2007-2014-та.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ