ЩЕ НАДВИЯТ ЛИ ОРАНЖЕРИИТЕ ЗИМАТА И НЕДОИМЪКА
България е трета в света, след Русия и САЩ, по производство на храна за космонавти. Това става благодарение на екип от български учени, разработили първата в света космическа оранжерия.
За съжаление, не така добре стоят нещата с оранжерийното производство за простосмъртни, т.е., хора, които са далеч от идеята да посрещнат поредния си рожден ден в космоса. В случая говорим за българските граждани.
Общата оранжерийна площ в страната варира, но след 2006 г. се задържа на сравнително постоянно ниво в рамките на 1 000 хектара. Оранжерийното зеленчукопроизводство заема едва 0,4% от всички площи, на които се отглеждат зеленчуци. Благодарение на високата си интензивност, българското оранжерийното производство осигурява 15-17% от общо произведените зеленчуци в страната. Делът на доматите е почти 50%, а при краставиците преобладаващата част от произведените количества са отгледани в оранжерийни условия – 80%.