Следи от пестициди в 30% от пробите в ЕС
Все повече следи от пестициди, смятани за отровни за хората, се откриват в плодовете и зеленчуците, произведени в Европейския съюз
Това показва проучване, проведено от природозащитната организация “Pesticide Action Network”.
Резултатите показват, че между 2011 и 2019 година делът на замърсените с препарати плодове и зеленчуци се е покачил с 53 процента. За своето проучване организацията е анализирала близо 100 хиляди проби, взети от различни държави членки на Европейския съюз. В 30 на сто от тях са открити следи от предполагаемо отровни вещества, които могат да навредят на хора, животни и околната среда.
Прави впечатление, че най-много следи са открити при черешите. Докато през 2011 година 22 процента от пробите са били замърсени, през 2019-та това се отнася за половината от пробите. Голям е и делът на ябълките и кивитата със следи от пестициди – около една трета, а при крушите и прасковите всяка втора проба е контаминирана.
При зеленчуците най-много замърсявания има при целината, 45 процента, следвана от зелето с 31 на сто. При някои проби са установени следи от повече от едно вещество.
С 34 процента замърсени проби начело при държавите е Белгия, следвана от Ирландия с 26 и Франция с 22 на сто. Анализирани са само плодове и зеленчуци, отгледани в Европейския съюз, докато вносните продукти не са били обект на проучването.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ