АГРОФОРУМ: Тушира ли се напрежението сред свиневъдите?
И още: Ниската изкупна цена на суровото прясно мляко лишава фермите от инвестиции
Теми в предаването:
Трюфелите са луксозният щрих във висшата кулинария. Доходоносната гъба обаче все повече се отглежда култивирано, защото естественият й ареал намалява. Причината – недобросъвестното им събиране. Заради това във Франция и Италия всеки къс земя или трудно достъпни каменисти терени, които не стават за земеделие, бързо биват превръщани в гори от микоризирани фиданки. У нас също има такива примери.
Ниската изкупна цена на суровото прясно мляко лишава фермите от инвестиции. Европейското подпомагане се обезсмисля. То не е в полза на животновъда, а на преработвателя, коментира Николай Романов от плевенското село Комарево.
На днешно време е о-добре да си търговец, производителят не е уважаван. Защитна цена на мляко и месо искат фермерите. Повече по темата разказва Кънчо Мърмъров.
В свиневъдството ситуацията е критична заради липсата на стратегия, визия за сектора, коментира Вихрен Димитров, изпълнителен директор на голям свинекомплекс. Как върви цената на свинското месо?
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ