ЛОЗАРСТВО: Все повече площи с топлолюбиви сортове в Германия
Все повече германски лозари залагат на топлолюбиви сортове грозде, които, заради глобалното затопляне, виреят добре във Федералната република
По данни на официалната статистика площите със совиньон блан например са се увеличили със 162 процента за последните 10 години – от 700 на над 1900
На все по-големи площи се отглеждат и други международно известни сортове. За периода от 2012-та до 2022-а лозята с шардоне са се разширили с 83 на сто, до 2700 хектара, а червените сортове мерло и каберне совиньон бележат ръст от 59, респ. 43 процента.
В идеалния случай сортовете не само трябва да са адаптирани към климатичните условия, но и да са устойчиви на болести и вредители. Затова германските лозари все по-често изпробват нови видове, които да изискват по-малко пестициди например, или които са по-устойчиви срещу мана.
През миналата година такива устойчиви на гъбични заболявания сортове са се отглеждали на около 2800 хектара, т.е. на 4 процента по-голяма площ спрямо 2021-а. Начело е каберне блан с увеличение от 15 процента до 260 хектара.
През 2022-а площите с лозя в Германия остават без съществена промяна – около 103 хиляди и 400 хектара. 10 години по-рано грозде се е отглеждало на 102 хиляди хектара. С най-много лозя, 65 хиляди хектара, е провинция Рейнланд-Пфалц, където се произвеждат 63 процента от германските вина. Следват Баден-Вюртемберг с 26 и Бавария с 6 на сто.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ