АГРАРНИ ПАЗАРИ: Стопаните поддържат производството, въпреки неблагоприятното време
Горещото и сухо време през лятото, съчетано с обилни валежи в няколко части на Европа, продължи да бъде предизвикателство за земеделските стопани.
Засегнати са добивите от различни полски и специализирани култури, реколтите са забавени, вредителите и болестите са се развили, а качеството на някои продукти също е пострадало. Това са констатациите в новата краткосрочна прогноза за аграрните пазари, публикувана от Европейската комисия.
В същото време има признаци за положителни перспективи, смятат в Брюксел. Вложените разходите за енергия, торове и фуражи, продължиха да намаляват, а експортът на продукти на хранително-вкусовата промишленост възвърна известна конкурентоспособност, потвърждавайки позицията на Европейския съюз като най-голям износител в света.
Месечната инфлация в сектор храни започна да намалява от юли насам. инфлацията в храните е почти 40 процента от увеличението на цените на равнището на потребителите. Виното е един от продуктите, за които потреблението е спаднало поради по-високите цени, подобно развитие се наблюдава и при месото. Подобрените условия на пасищата, както и по-ниските разходи за фуражи, предоставиха облекчение на животновъдите. Производството на месо, с изключение на домашните птици, може да остане под средното равнище.
Поради неблагоприятните климатични условия през пролетта и лятото се очаква производството на зърнени култури за 2023—24 година да бъде с 4,3 процента под 5-годишната средна стойност и да достигне 268,5 милиона тона. Най-силно засегнати са реколтите от царевица и ечемик. Съюзът продължава да бъде нетен износител на зърнени култури, по-специално на пшеница.
Производството на маслодайни семена отчита плюс 11 на сто спрямо 5-годишната средна стойност. Това се дължи на възстановяването на производството на слънчоглед, както и на по-високото производство на соеви зърна.
Производството на маслиново масло ще остане ниско и през 2023—24-та не се очаква да се възстанови напълно. Цените ще останат високи, което ще доведе до по-нисък износ и потребление в ЕС. В някои региони цените са почти 3 пъти по-високи в сравнение с 5-годишната средна стойност. Очаква се производството на вино в Европейския съюз да намалее с около 6 процента, главно поради спада в Италия и Испания. Консумацията по отношение на червеното вино, продължава да намалява, тъй като потребителите имат по-ниска покупателна способност и преминават към други напитки.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ