Агротема: Родопите и характерното биене на масло, автор Мирела Спасова
Освен с красивите си пейзажи Родопите ще ви омаят със своите вкусове и неустоими аромати, които се носят от всяка селска къща или семеен хотел. Тук на почит е традиционната кухня, приготвяна по стари бабини рецепти, а обикновено използваните продукти са от домашното стопанство. Биенето на масло в домашни условия все още част от ежедневието на родопчани. По време на фестивала на киселото мляко в Момчиловци две майсторки от селото демонстрираха пред българо-китайската публика как се прави масло в традиционен дървен съд. Златка Кисьова и Величка Гунчева от Момчиловци разказват как се прави масло. Няма строга закономерност межди количество прясно мляко и получено краве масло. Но суровината от родопските крави има висока масленост и от по-малко мляко става повече масло.
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ