
Планинско животновъдство и самотните пасища на Родопите
Планинското фермерство и неговите трудности са предмет на разговор в Родопите. Мандрата в родопското село Смилян стартира през 1994 година по проект на швейцарското правителство. Тогава България е добавена в програмата „Помощ за Източна Европа“, заедно със страните Полша, Чехия и Унгария. По линия на тази програма в началото на 90-те години са финансирани общо 14 проекта. Първият – мандрата в Смилян е единственият в Южна България. Останалите са базирани в Северна България – Ловеч, Троян, Тетевен и Габрово. В Смилян започват с производството на западен тип сирена, близки до вкуса на българския кашкавал. Идеята за това производство идва след анализ на швейцарските експерти за качеството на родопското мляко. Суровината от Родопите има уникален състав от витамини, минерали, белтъци и протеин. Милкана Йорданова, председател на Национално сдружение „Планинско мляко“ от Смилян разказва за борбите в планинското фермерство.
Още в Агротемата на 9 ноември от 18:40 по АгроТВ.
Автор: Мирелa Спасова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ