Месодайните крави и науката
В Института в Костинброд отглеждат 100 месодайни крави порода Лимузин. Произвеждат около 60 телета годишно – половината са женски, които оставят за разплод. Доц. д-р Иван Янчев, директор на Института по животновъдни науки – Костинброд, ССА разказа пред нашата камера подробности около работата на Института. Доцент Янчев говори и за продукта телешки суджук от месо на Лимузин. Институтът спечели наградата в раздел „Научна дейност и разработки“ в конкурса за иновации на тазгодишното селскостопанско изложение в Пловдив. Деликатесът е направен по класическа технология за производство на Горнооряховския суджук по Български държавен стандарт от телета, отглеждани на паша във Вискяр планина. Месото на Лимузин е с по-фина структура на мускулните влакна и има изключителни вкусови качества. Месото се взима от телета до 1 годишна възраст с тегло около 450 кг. Съдържанието на протеин в суджука е 40% и само 7% мазнини. Институтът търгува предимно с живи животни за разплод, сега цените са сравнително добри – около 6 лв. за килограм.
Още в Агротемата на 19 март от 18:40 часа по АгроТВ.
Автор: Мирела Спасова
СВАЛИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ НА АГРОТВ